Kultura     | 02.02.2018. 09:34 |

Bh. udruženje reditelja učesnik međunarodne konferencije u Ljubljani

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - Udruženje rediteljica i reditelja u BiH (URiRuBiH) učesnik je dvodnevne međunarodne konferencije u Ljubljani o audiovizuelnim pravima. Učestvuje na poziv Društva slovenskih reditelja (DSR), u partnerstvu s Federacijom evropskih filmskih reditelja (FERA), saopćeno je iz Udruženja.

To je i početak procesa pridruživanja bh. udruženja ovoj respektabilnoj evropskoj asocijaciji do kraja godine.

Na konferenciji je izražena snažna podrška naporima bh. filmskih autora da zakonski reguliraju kinematografsku djelatnost jer bh. film ima bogatu tradiciju i umjetničku vrijednost prepoznatu na mnogim filmskim festivalima.

Tokom panela posvećenog regionu Balkana i položaju filmskih autora, uvjetima za rad i autorskim pravima, učesnicima se obratio predsjednik bh. udruženja Dino Mustafić te upoznao kolege o vrlo teškom sistemskom položaju bh. sineasta.

Mustafić je ocijenio da je film najbolji bh. kulturni proizvod, ali i dodao da Bosna i Hercegovina najmanje u Evropi  izdvaja za film. Subvencije se konstantno smanjuju, nikad nije upućen u parlamentarnu proceduru pripremljeni zakon o audio-vizuelnoj djelatnosti, što bosanskohercegovačke filmadžije suočava s mnogim preprekama prilikom realizacije njihovih projekata, kazao je. Da nije evropske koprodukcije, bosanskohercegovačka kinematografija ne bi preživjela jer filmovi nisu proizvod sistema već su plod višegodišnjeg autorskog i producentskog napora, odricanja i htijenja da film opstane u BiH, izjavio je također Mustafić. 

Naveo je da se princip etničke i stranačke politike miješa u sve sfere kulturnog života, a kao primjer istaknuo regulaciju autorskih prava, nepostojanjem kriterija i neuvažavanje struke.

- Tako su uslijedile odluke koje su rezultirale nelegalnim situacijama i dovele do oduzimanja licence bh. filmadžijama, čime je očito stranačka i etnička politika preuzela i filmsku industriju - izjavio je.

Tokom diskusije održane nakon Mustafićevog izlaganja, rečeno je da kolege iz FERA neće komunicirati s organizacijama koje ne predstavljaju većinski interes filmskih reditelja i autora.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!