Bosna i Hercegovina     | 02.02.2018. 13:43 |

Vlada TK podržala rad Centra za rehabilitaciju ovisnika u Smolući

FENA Saopćenje

TUZLA, 2.februara (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona snažnije će u narednim periodu podržati rad Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolući (CROPS), te će umjesto dosadašnjih 240.000 KM, za finansiranje rada ove ustanove godišnje izdvajati 300.000 KM.

Rezultat je ovo danas potpisanog aneksa Ugovora o međusobnim pravima, obavezama i odgovornostima suosnivača CROPS-a, kojeg su potpisali premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

- Statistike pokazuju da Centar u Smolući ovisnicima pruža dobru terapiju, jer je prosjek izliječenih ovisnika veći i od nekih razvijenih Evropskih zemalja, a više od 40 posto štićenika ove ustanove više se ne vraća narkoticima - kazao je premijer Gutić i dodado da će zato nastojati da pruže još bolje uvjete za rad i dalji razvoj.

Izrazio je i žaljenje što su u današnje vrijeme centri ovog tipa potreba savremenog društva, te da u narednom periodu treba razmišljati i o proširenju Centra, kako bi on mogao obuhvatiti i žensku populaciju.

Efendija Fazlović se ovom prilikom zahvalio premijeru Gutiću i Vladi Tuzlanskog kantona na senzibilitetu kojeg su do sada pokazivali prema ovoj instituciji, te iskoraku kojeg čine kako bi poboljšali uvjete za rad Centra.

Tokom današnjeg sastanka bilo je govora i o radu i djelovanju Behram-begove medrese u Tuzli koja je svijetli primjer kako se zajednički može izgraditi kvalitetna obrazovna ustanova, a koja bilježi konstantan porast broja učenika.

Gutić je obećao da će Vlada, u okviru Programa kapitalnih ulaganja, ove godine planirati određena sredstva za proširenje kapaciteta Medrese.

- Prošle smo godine uložili 1,4 miliona KM u kapitalne projekte u oblasti obrazovanja. Ove godine taj iznos ćemo još dodatno povećati, te ćemo u okviru tog iznosa određena sredstva planirati i za proširenje kapaciteta Behrambegove medrese u Tuzli - rekao je premijer Gutić.

Predstavnici Muftijstva tuzlanskog su s premijerom Gutićem razgovarali i o modalitetima održavanja Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji, te o projektu osnivanja Instituta za društvena i religijska istraživanja, a koji bi se pored ostalog trebao baviti i pitanjima i istraživanjem genocida.

Premijer i ministri su se efendiji Fazloviću zahvalili na pozitivnim ocjenama koje je iznio na račun rada Kantonalne Vlade, te izrazili uvjerenje da će izuzetno dobra postojeća saradnja biti nastavljena i u narednom periodu, kako s Islamskom zajednicom, tako i s drugim vjerskim organizacijama na području našeg kantona, saopćeno je iz Odjela za informiranje Vlade TK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Kapitalni projekti u fokusu Vlade TK za 2024. godinu

Vlada TK podržava razvojno-investicijski projekt u Banovićima, novi pogon kompanije 'Alma Ras'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana