Svijet     | 02.02.2018. 15:52 |

Napadač na ljude kod džamije u Londonu osuđen na 43 godine zatvora

FENA Internet

LONDON, 2. februara (FENA) - Četrdesetosmogodišnji muškarac osuđen je u petak što se zabio kombijem u pješake u blizini džamije u sjevernoj londonskoj regiji Finsbury Park  na minimalno 43 godine zatvora.

Londonski krunski sud Woolwich osudio je Darrena Osbornea, koji je ubio 51-godišnjeg muškarca i povrijedio je još devetero pješaka u napadu kasno navečer u junu prošle godine, na doživotnu robiju s minimalnih 43 godine zatvora.

Osborne, iz velške prijestolnice Cardiffa, osuđen je za ubistvo i pokušaj ubistva u terorističkom aktu, uprkos tome što je negirao optužbe. 

Tužioci i policija saopćili su da je on bio motiviran mržnjom prema muslimanima i da je želio ubiti što je moguće više ljudi.

- Jasno je ustanovljeno iz naše istrage da je Osborne planirao doći u London s nasmjerom da izvrši napade na muslimansku zajednicu - izjavio je načelnik Metropolitan policije Dean Haydon.

Sue Hemming, čelnica kontraterorističkog odjela krunske tužilačke službe, izjavila je da su tužioci "bili načisto da je tu od početka do kraja bila riječ o terorističkom napadu". 

- Darren Osborne planirao je i izveo taj napad iz mržnje prema muslimanima - kazala je Hemming.

- On je kasnije izmislio neuvjerljivu priču kako bi se suprotstavio težini dokaza, ali ga je porota osudila - dodala je.

Osbornea su prvobitno savladali prolaznici nakon njegovog napada iznajmljenim kombijem u blizini džamije  Finsbury Park dok su vjernici napuštali kasnovečernju molitvu.

Makram Ali, lokalni mještanin rodom iz Bangladeša, preminuo je od višestrukih povreda nakon što su mu noge bile zdrobljene pod kombijem.

On je stajao na trotoaru primajući medicinsku njegu kada je kombi udario u njega, prenosi dpa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Sedam godina zatvora za napad i pokušaj ubojstva supružnika i njihovog djeteta

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!