Bosna i Hercegovina     | 02.02.2018. 18:08 |

Čović i Juncker razgovarali o pitanjima u vezi s izmjenom Izbornog zakona

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se u Bruxellesu s Jean Claudeom Junckerom, predsjednikom Evropske komisije (EC).

Centralna tema sastanka bila je nužna izmjena Izbornog zakona, posebno kada je u pitanju način izbor članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, na način koji u potpunosti uvažava ustavno načelo konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja, kako je izričito navedeno u stavu 47. obrazloženja odluke o dopustivosti i meritumu Ustavnog suda BiH (U 23/14), a to je -..."da se prema općem načelu demokratije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti zasnovano na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa".

"U tom smislu veza između onih koje predstavlja i njihovih političkih predstavnika na svim administrativno-političkim nivoima je ta koja omogućava legitimitet predstavnicima zajednice. Dakle, samo legitimitet predstavljanja stvara osnov za stvarno učestvovanje i odlučivanje.“

Čović je istakao da iz navedenog jasno proizlazi kako izmjene Izbornog zakona moraju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, što se jasno odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta FBiH, za koji je u predmetnoj odluci Ustavnog suda, također, jasno rečeno da služi predstavljanju naroda, a ne kantona.

Naveo je kako se bez ovih rješenja neće moći organizovati legalni i legitimni izbori u oktobru 2018., te implementirati izborni rezultati.

Sagovornici su se složili da su to obaveze koje, bez obzira na veličinu izazova, nije moguće zaobići, jer je predstavnička funkcija Predsjedništva BiH i domova naroda u odnosu na tri konstitutivna naroda neosporiva. "Otuda proizlazi i nužnost da se pitanje izbora u navedena tijela provede u skladu sa Daytonskim ustavom i sporazumom, odnosno relevantnim odredbama Ustavnog suda BiH i odlukama Evropskog suda za ljudska prava".

Juncker je pokazao izuzetno veliko zanimanje i razumijevanje problematike reforme Izbornog zakona u BiH, te je još jednom istaknuo punu podršku Evropske komisije naporima koji se ulažu u tom pravcu.

Zajednička je ocjena kako je načelo vladavine prava za EU strateški prioritetno,  što znači i da svi ustavi, zakoni i drugi propisi koji se donose trebaju biti usklađeni s Ustavom i njegovim osnovnim načelima.

Ocijenjeno je kako su naredne dvije sedmice ključne za provedbu odluke Ustavnog suda BiH (U 23/14) koja se, uz Dom naroda PFBiH, implicitno referira i na izbor članova Predsjedništva, koji mora biti omogućen na legitiman i ustavan način.

U tom smislu dogovoren je niz sastanaka s međunarodnim pravnim ekspertima i dužnosnicima međunarodne zajednice, na kojima će se definitivno pronaći odgovarajuće rješenje.

Na kraju susreta, najavljena je posjeta Junckera Bosni i Hercegovini za 28. februar, kada je planirana i ceremonija predaje Upitnika, kojom će se obilježiti uspješan završetak jedne od ključnih faza u procesu pristupanja Evropskoj uniji što BiH otvara vrata za skoro stjecanje kandidacionog statusa, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Nderitu: Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju budućnost u kojoj nema mjesta negiranju genocida

Raguž: Nakon nametanja izmjena Izbornog zakona više pitanja otvoreno nego zatvoreno

Krišto pisala visokim dužnosnicima EU u vezi s odlukom o izmjenama Izbornog zakona

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!