Svijet     | 02.02.2018. 21:01 |

Rihanna i Macron zvijezde konferencije za pomoć obrazovanju

FENA Internet

DAKAR, 2. februara (FENA) - Pjevačica Rihanna i francuski predsjednik Emmanuel Macron glavne su zvijezde konferencije u Senegalu otvorene u petak koja ima za cilj prikupiti stotine miliona dolara za pomoć obrazovanju u zemljama u razvoju.

Uzvici i zvižduci oduševljenja odjeknuli su kada je Rihanna predstavljena u publici u kojoj je nekoliko šefova afričkih država i predsjednik Svjetske banke.

- Ovo je borba koju nikada nećemo prestati voditi dok svaki dječak i djevojčica ne dobiju pristup obrazovanju - izjavila je pjevačica, ambasadorica Globalnog partnerstva za opbrazovanje, koje podržava rad na obrazovanju u 65 zemalja.

Rihana je napisala u tweetu "merci" kako bi zahvalila Macronu što je suorganizator konferencije u okviru dvodnevne posjete Senegalu. Pohvalila je i zemlju domaćina što je uložila sedam posto BDP-a u obrazovanje. 

Macron je nazvao obrazovanje "isključivom jedinom odgovornošću" u borbi protiv ekstremizma i fundamentalizma koji prijete zapadnoj Africi. Obećao je 200 miliona dolara za fond, naglo povećavajući raniju francusku ponudu, i tražeći od ostalih da daju novac kako bi se ostvario cilj od 3,1 milijarde eura za pomoć obrazovanju. 

Macron je primio Rihannu u svojoj predsjedničkoj palati prošle godine nakon što ga je ona prozvala na Twitteru da da doprinos njenim naporima na finansiranju obrazovanja u zemljama u razvoju, prvenstveno u konfliktnim i kriznim regijama.

Pjevačica je također zatražila od ostalih zapadnih čelnika, među kojima i od britanske premijerke Therese May, da daju doprinos današnjoj konferenciji. Donacija Clara Lionel Rihanne, rođene na Barbadosu, promovira obrazovanje i umjetnost širom svijeta. 

Macron se, putujući sa suprugom Brigitte, također sastao sa senegalskim predsjednikom Mackyjem Sallom i očekuje se da kasnije obiđe francuske snage iz G5 Sahela, petočlane regionalne vojne grupe osnovane prošle godine kako bi se suprotstavila rastućem ekstremizmu u zapadnoj Africi, prenosi AP.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Faye novi predsjednik Senegala

Nastavlja se prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima u Senegalu, opozicija slavi pobjedu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom