Regija     | 03.02.2018. 20:30 |

Orašje izabrano za provedbu projekta proizvodnje ljekovitog bilja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. februara (FENA) -  Prozvodnja ljekovitog bilja na području Slavonije i Dalmacije, centralne i južne Crne Gore, zapadne i sjeverne Bosne i Hercegovine cilj je projekta "Zajedno jači – Razvoj proizvoda i internacionalizacija - STRONGER", koji su ove sedmice u Orašju predstavili predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH Aida Zubčević i načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić.

Projekat će trajati do 31. januara 2020. godine, njegova ukupna vrijednost je 979.309,91 eura, od čega će Evropska unija sufinansirati 831.434,09 eura u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje za Hrvatsku, BiH i Crnu Goru za period 2014-2020. godine.  

Orašje je, kako je kazala Zubčević, izabrano za provedbu ovog projekta na osnovu ranijih pozitivnih  iskustava te poznavanja potreba ovog kraja te odlične saradnje sa Udruženjem "Posavski cvijet Orašje".

- Osmišljen je da podržava kompletan proces od edukacije poljoprivrednika, prosesa nastanka proizvoda pa sve do formiranja "brand name-a" i marketinga. Kako bi to bilo moguće potrebno je da se poljoprivrednici, mali proizvođači udruže kroz klastere i zadruge, što bi otvorilo prostor za saradnju s lokalnom zajednicom, a kroz projekat imali bi priliku da u trajnom vlasništvu dobiju sušaru, destilacijsku i laboratorijsku opremu - dodala je Zubčević.

Općinski načelnik podsjetio je da u Orašju još nisu formirane zadruge, ali da će Općina koristeći pozitivna iskustva iz Hrvatske svakako naći zakonske elemente za njihovo osnivanje, te da je spremna da podrži ovaj projekt finasijskom participacijom u skladu s budžetskim mogućnostima.

- Zbog različitih faktora poljoprivreda je danas na niskim granama, ali ipak je razvojni segment općine. Tradicionalno poljoprivrednici iz ovog kraja uzgajali su duhan no zbog problema nastalih u otkupu, danas je sve manje onih koji se time bave. Zato bi uzgoj i prerada ljekobilja bila poželjna alternativa i trebala bi dovesti do povećanja vrijednosti u poljoprivrednoj proizvodnji - rekao je Vincetić.

Edukacija korisnika projekta odvijat će se u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj ali i u Bugarskoj i Francuskoj gdje je ova poljoprivredna grana već dobro razvijena.

U koordinaciji sa Udruženjem poslovnih žena u BiH i Općinom Orašje Udruženje "Posavski cvijet Orašje" pružit će pomoć u formiranju zadruge.

Projekat se srovodi u partnerstvu sa Razvojnom agencijom Brodsko posavske županije – CTR, Udruženjem poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, Ustanovom za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija i Sveučilištem u Zadru.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Katić u Orašju razgovarala o izgradnji autoceste kroz ŽP i novog mosta na Savi

Poljoprivrednici blokirali cestu Orašje – Tuzla, traže isplatu poticaja za pšenicu

Konaković prisustvovao svečanom otvaranju Konzulata Republike Hrvatske u Orašju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo