Bosna i Hercegovina     | 04.02.2018. 13:11 |

Mahmutbegović izrazila ličnu i bezrezervnu podršku oboljelima od karcinoma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma koji se obilježava 4. februara, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović izrazila je ličnu i bezrezervnu podršku svim oboljelima i svim udruženjima koja se bave tom problematikom.

- Karcinom je jedno od najčešćih oboljenja današnjice i zato je posebno važno da Ministarstva zdravstva, Zavodi za javno zdravstvo, zdravstvene ustanove i svi koji su su uključeni u tu oblast u našoj zemlji, veliku pažnju posvete promociji značaja zdravlja, edukaciji stanovništva, te značaju ranog dijagnosticiranja te bolesti - istakla je Mahmutbegović.

Dodala je da je karcinom oboljenje kod kojeg je izuzetno važna rana detekcija, što je i osnovni preduslov za adekvatno liječenje, te zato apeluje na građane da posvete pažnju sebi i svome zdravlju, da ne čekaju da bude kasno, te da žive zdrav i aktivan život uz redovne preglede, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću potpredsjednice FBiH.

- Uputila bih danas i apel svim nadležnim institucijama da što prije osiguraju potpuno jednak tretman svih oboljelih, bez obzira na mjesto prebivališta i bez obzira o kojoj vrsti malignoma da se radi. Posebno je potrebno osigurati lijekove za neke vrste karcinoma, koji su do danas nedostupni na listama u BiH, a jedan od takvih je i metastatski melanom - navela je Mahmutbegović.

Naglasila je da smo svjedoci da se veliki broj oboljelih od malignoma liječi van BiH, posebno djece, te da treba raditi što više na tome da svi koji su nadležni za tu oblast u BiH poduzmu sve što je moguće kako bi bile stvorene kvalitetne pretpostavke za liječenje tih vrsta oboljenja u našoj zemlji.

Mahmutbegović je potcrtala da moramo raditi još više na usavršavanju i obrazovanju kadrova te omogućiti klinikama nabavku savremene dijagnostike kako bi se liječenje i terapije uspješno mogli provoditi u BiH i kako bi se broj odlazaka na liječenje u inostranstvo smanjio.

- To bi svakako olakšalo oboljelima i njihovim porodicama tešku borbu i neizvjesnost s kojom se suočavaju nakon dijagnoze. Zdravlje je naš najveći dar i najveće bogatstvo i zato trebamo biti odgovorni i staviti svoje zdravlje na prvo mjesto životnih prioriteta - poručila je povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma potpredsjednica Mahmutbegović.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK

Prosječna neto plata u FBiH u februaru 1.315 KM, bruto plata 2.045 KM

U Federaciji BiH više od 24.000 prometnih nesreća u 2023. godini

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije