Svijet     | 05.02.2018. 08:57 |

Južnokorejski žalbeni sud oslobodio čelnika Samsunga

FENA Internet

SEUL, 5. februara (FENA) - Južnokorejski žalbeni sud u ponedjeljak je oslobodio potpredsjednika Samsung Electronicsa Lee Jae-yonga, izričući mu kaznu uslovnog zatvora na drugom suđenju.

Viši sud u Seulu osudio je Leeja, nasljednika grupacije Samsung, najvećeg južnokorejskog konglomerata u porodičnom vlasništvu, na dvije i po godine zatvora s odgodom izvršenja od četiri godine.

Današnja presuda ublažavanje je ranije petogodišnje kazne zatvora izrečene na njegovom prvom suđenju u augustu prošle godine.

Lee je uhapšen 17. februara prošle godine pod optužbama za davanje mita. Tužioci su zatražili 12 godina zatvora za njega.

Nasljednik Samsunga tada je bio optužen za davanje desetaka miliona dolara mita smijenjenoj predsjednici države Park Geun-hye i njenoj dugogodišnjoj prijateljici Choi Soon-sil, koja je optužena kao saučesnica u krivičnom djelu po brojnim tačkama optužbe.

Žalbeni sud naveo je da je Lee dao samo dio sume navedene u optužnici koju je prvostepeni sud okarakterisao kao podmićivanje Park i Choi, ublažujući presudu na kaznu uslovnog zatvora.

Prvostepeni sud presudio je da je Lee ponudio mito u zamjenu za pomoć u nasljeđivanju kontrole nad Samsungom od svog oboljelog oca, predsjedavajućeg grupe Lee Kun-heeja, koji je četiri godine na liječenju.

Viši sud objavio je, ipak, kako nije bio u stanju da pronađe ikakve dokaze protiv Leeja zbog navodnog podmićivanja.

Još dvojica ostalih visokih čelnika Samsunga su oslobođena nakon što im je žalbeni sud izrekao uslovne kazne.

Očekuje se da presude žalbenog suda izazovu kritike javnosti jer bi mogle uticati na izricanje presude smijenjenoj predsjednici i njenoj dugogodišnjoj prijateljici.

Park očekuje prvostepenu presudu, dok su tužioci zatražili 25 godina zatvora za  Choi, prenosi Xinhua.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

Uvjerljiva pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji

Oslobođeno gotovo 300 otetih učenika u Nigeriji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana