Bosna i Hercegovina     | 05.02.2018. 10:38 |

Švedska podrška DEI-u BiH od 72.000 eura

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Vlada Švedske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine potpisali su danas sporazum koji će Direkciji za evropske integracije BiH omogućiti pomoć u iznosu od 72.000 eura za period od tri godine.

Ambasador Švedske Anders Hagelberg je istaknuo da je mjesto Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Naveo je da će Evropska unija u proljeće „načiniti bitan korak za budući pristup zemalja zapadnog Balkana, što će se pokazati u Strategiji za proširenje Evropske komisije koja će biti predstavljena sutra“.

- Ovim se otvara značajna mogućnost za BiH da načini dalje korake kako bi njeno članstvo u EU postalo stvarnost. Za to su neophodni zajednički i predani napori. Ovaj sporazum pokazuje opredjeljenje Švedske da olakša integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, te da time načini svoj doprinos kako bi BiH postala zemljom članicom - kazao je ambasador Hagelberg.

Projekt ima za cilj da ojača kapacitete Direkcije za evropske integracije/Nacionalnog IPA koordinatora kako bi djelotvorno i učinkovito koordinirali korištenje IPA II fondova sljedeći sektorski pristup - saopćeno je iz Ambasade Švedske u BiH.

U saopćenju se navodi da u toku 2018. godine sama Švedska izdvaja kroz program bilateralne razvojne pomoći za BiH sredstva u iznosu od oko 16 miliona eura, čime doprinosi da se BiH približi članstvu u Evropskoj uniji.

Razvojna saradnja je usmjerena na ekonomski razvoj, demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava, rodnu ravnopravnost, okoliš i klimatske promjene - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Švedske vlasti naredile protjerivanje kineske novinarke

Finska i Švedska traže da EU proširi sankcije Rusiji

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!