Kultura     | 07.02.2018. 10:08 |

Umjetnička galerija BiH domaćin trijenalu grafike Livno i izložbi Dževada Hoze

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 7. februara (FENA)  - Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine od 8. februara bit će domaćin dvjema izložbama i to Prvom međunarodnom trijenalu grafike Livno i izložbi Dževada Hoze.

Kako navode u saopćenju iz Galerije nastavak je to uspješne saradnje Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica-Livno i Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

 Manifestacija 1. međunarodni trijenale grafike Livno nastavak je njegovanja fenomena bosanskohercegovačke grafike, prilika za nove međunarodne umjetničke suradnje i mjesto uvida u aktualne grafičke tendencije. Prvi međunarodni trijenale grafike Livno okupio je 109 umjetnika iz 33 zemlje svijeta, a na izložbi u Sarajevu bit će predstavljeno 76 umjetnika iz 28 zemalja.

Prateći program 1. međunarodnog trijenala grafike Livno je samostalna izložba Dževada Hoze.

Dževad Hozo – osebujni grafičar, pisac, estetičar, akademik, pedagog koji je iškolovao generacije  i generacije grafičara, čovjek s 50-godišnjim neumornim stvaralačkim radom bio je najbolji mogući izbor za prateću izložbu 1. međunarodnog trijenala grafike Livno. Dževad Hozo je cjeloživotnim angažmanom te predanim radom i  ljubavlju prema grafici i studentima dao svoj monument grafici. Iz bogata Hozina opusa na izložbi u Sarajevu predstavit će se djela iz ciklusa: Iz Makove mape, ciklusa Suočenja, iz ciklusa Sarajevske pasije (Hommage Maku Dizdaru) te ciklus na kojem autor radi zadnjih nekoliko godina, Autobiografika – Virtualni koncerti Dževada Hoze.

 Posjetioci će izložbe moći pogledati do 16. marta , navodi se u saopćenju Umjetničke galerije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba 'Gabrijel'

Međunarodni dan osoba s cerebralnom paralizom - Posjeta Umjetničkoj galeriji i Muzeju Grada Sarajeva

Promocija ARTsee aplikacije i izložba djela Ferdinanda Hodlera

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo