Bosna i Hercegovina     | 05.02.2018. 12:51 |

Vlada TK podržava Donorsku mrežu u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5.februara (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona podržat će manifestaciju obilježavanja Svjetskog dana bubrega, dogovoreno je na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića s predsjednikom Donorske mreže BiH Senaidom Trnačevićem i predsjednicom Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika TK Eldinom Softić.

Riječ je o centralnoj manifestaciji, za cijelu BiH, koja je posvećena svim donorima u BiH, a u okviru koje će, 10. marta 2018. godine, u krugu UKC-a Tuzla biti posađeno „Drvo života“, kao znak sjećanja na sve darivatelje organa u BiH, saopćeno je iz Vlade TK.

Nakon ovog simboličnog čina, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli bit će održana svečana tribina, na kojoj će predavači iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i BiH govoriti o značaju darivanja organa i transplantacijama, a svoje prisustvo i obraćanje potvrdio je i osnivač transplantacije u UKC Tuzla prof. dr. Ferdinand Muhlbacher.

 - Vlada Tuzlanskog kantona i ja lično u potpunosti podržavamo transplant program, prije svega kao humani čin koji omogućava neuporedivo kvalitetniji život pacijentima. Istovremeno, analizirajući godišnje troškove dijalize po jednom pacijentu i uspoređujući ih s ukupnim troškovima transplantacije, jednostavno je vidljiva i ekonomičnost transplant programa - rekao je premijer Gutić.

Dodao je da je podrška ovoj manifestaciji mala pomoć promociji donorske mreže, te apel za osviještenje građana o blagodatima koje pruža transplant program.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Kapitalni projekti u fokusu Vlade TK za 2024. godinu

Vlada TK podržava razvojno-investicijski projekt u Banovićima, novi pogon kompanije 'Alma Ras'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana