Bosna i Hercegovina     | 05.02.2018. 13:21 |

Bukvarević u posjeti Turskoj

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i predsjednik Koordinacije boračkih udruženja koji baštine tradiciju Armije Republike BiH Šerifom Patković, na poziv Udruženja „Gazije“ iz Turske i gradonačelnika Istanbula, bili su u posjeti Istanbulu.

Bukvarević se sastao s gradonačelnikom Istanbula Mevlütom Uysal, te se zahvalio na svemu što Republika Turska radi za Bosnu i Hercegovinu i prezentovao projekte koje realizuje Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno - oslobodilačkoga rata.

Radi se o projektima pomoći u zapošljavanju boračkih kategorija, na prvom mjestu zapošljavanju djece šehida i zapošljavanje kroz boračke zadruge. Kako već postoji 80 boračkih zadruga, planiran je projekat Sajam boračkih zadruga, koji će biti održan u Sarajevu u drugoj polovini ove godine.

Bukvarević je uputio poziv gradonačelniku Istanbula da bude gost Sajma i Bosne i Hercegovine, te da pomogne u povezivanju kompanija iz Istanbula i boračkih zadruga, u cilju što veće proizvodnje i plasmana proizvoda koje proizvode boračke zadruge.

Patković je upoznao gradonačelnika Uysala s ciljevima boračkog zadrugarstva, a to je zapošljavanje teško zapošljivih kategorija i rehabilitacija istih, te ga je također informisao da je oformljen Borački zadružni savez Federacije Bosne i Hercegovine, koji će biti nosilac udruženog djelovanja boračkih zadruga i najavljenog Sajma boračkog zadrugarstva u Sarajevu.

Federalni ministar se sastao i s ministrom kulture i turizma, odnosno dopremijerom Vlade Republike Turske Numanom Kurtulmuşom.

Na prijemu kod dopremijera, istaknuta je opredjeljenost Bosne i Hercegovine na njenom europskom i NATO putu i još jednom iskazana zahvalnost predsjedniku, Vladi i narodu Republike Turske na podršci Bosni i Hercegovini i svim njenim narodima.

Tom prilikom je istaknuto zajedničko opredjeljenje za daljnji razvoju odnosa na ekonomskom, kulturnom i obrazovnom planu. Posebno se razgovaralo o razvoju kulture sječanja na sve žrtve u agresiji u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na obilježavanje genocida u Srebrenici.

Najavljeno je da će iz Turske, putem udruženja „Gazije“, doći do 1.000 učesnika Marša mira, a domaćini će biti predstavnici Koordinacije boračkih udruženja koji baštine tradiciju Armije Republike BiH, saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo