Bosna i Hercegovina     | 05.02.2018. 15:25 |

Suđenje Sanjinu Sefiću i drugima nastavljeno provođenjem dokaza optužbe

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Suđenje Sanjinu Sefiću i drugima nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) predočavanjem i ulaganjem u sudski spis materijalnih dokaza optužbe.

Optužnicom u ovom predmetu, uz Sanjina Sefića, koji se tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći, obuhvaćeni su i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić koji se terete za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.

Zastupnica optužbe, tužiteljica Advija Hajdo Balta predočila je više materijalnih dokaza, uključujući i one koji se odnose na medicinsko i DNK-a vještačenje, odnosno forenzičko i saobraćajno-tehničko vještačenje, te vještačenje mehaničkih tragova i tehničke ispravnosti i oštećenja vozila.

Usto, predočeno je i u sudski spis uloženo više potvrda, odnosno zapisnika o privremenom oduzimanju predmeta, kao i izvještaja o izvršenim pretresima, izvoda iz kaznene i prekršajne evidencije...

Istovremeno, a nakon prigovora odbrane, tužiteljica je predložila da se u vezi s vještačenjem telefonskih listinga i mobilnih telefonskih aparata na glavni pretres pozove i ispita vještak Adnan Bešlić, a na okolnosti pojašnjenja u kontekstu sačinjene fotodokumentacije s mjesta događaja saslušaju svjedoci - Ermin Kazić, Senad Mešić, Ranko Pandurević, Saša Kurto i Suad Đumišić. Sud je taj prijedlog prihvatio i u vezi s tim donio odgovarajuće rješenje.   

Branitelj trećeoptuženog Alića, advokat Tarik Čengić uputio je prigovor na zakonitost određenih materijalnih dokaza, pozivajući se na odredbe ZKP-a, te ustvrdivši da nije ispoštovana procedura, prema kojoj je Tužiteljstvo bilo dužno o poduzetim radnjama obavijestiti sudiju za prethodni postupak.

Tom prigovoru pridružio se i advokat drugooptužene Sare Sefić, advokat Safet Medošević, osporavajući zakonitost određenih materijalnih dokaza kojima optužba raspolaže.

Zastupnica optuže se, međutim, usprotivila spomenutim prigovorima, navodeći da se radi o zakonitim dokazima, te podsjećajući da su osporavani pretresi izvršeni neposredno pred hapšenje osumnjičenih, odnosno optuženih osoba za koje je Tužiteljstvo zatražilo određivanje pritvora i u vezi s tim obavijestilo Sud.     

Optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, "golfom 6" krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Sara Sefić, te Dino Alić i Amar Salihović, terete se da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Saud Nišić tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Prvooptuženi Sefić je nakon bijega u Srbiju, hapšenja i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara 2017. godine izručen pravosuđu BiH.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 21. februara.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ispitivanjem svjedoka optužbe nastavljeno suđenje Ismetu Ibričiću zbog ubistva i pokušaja ubistva

Okončano ponovljeno suđenje Papiću za ratni zločin, izricanje presude 21. marta

Potvrđena optužnica protiv Zubčevića i drugih zbog zloupotrebe položaja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo