Kultura     | 05.02.2018. 19:56 |

Koncertom tradicionalne iranske muzike u Sarajevu otvoreni Dani kulture Irana

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Koncertom tradicionalne iranske muzike večeras su u Vijećnici otvoreni Dani kulture Irana, koji će u Sarajevu i Banja Luci trajati od 5. do 11. februara.

Taj znameniti kulturni događaj okupio je u Vijećnici brojne građane, predstavnike društvenog, političkog i kulturnog života u BiH, kao i diplomatskog kora u našoj zemlji.

Konzul za kulturu Ambasade Islamske Republike Iran u BiH Ali Ameri istakao je da je Iranski kulturni centar u okviru obilježavanja 39. godišnjice pobjede Islamske revolucije i ove godine organizirao bogat program Dana kulture Irana u saradnji sa Federalnim ministarstvom kulture i sporta.

- Potrudili smo se da ove godine predstavimo kulturu i umjetnost drevnog grada Tabriza, jednog od najstarijih gradova Irana, koji je proglašen gradom kulture i turizma za 2018. godinu upravo zbog kulturnih i historijskih obilježja - kazao je.

Ambasador Islamske Republike Iran u BiH Mahmoud Heidari naglasio je da se ceremonija "Dani kulture Irana" smatra vrijedim kulturnim događajem te da se održava uoči Nacionalnog dana Islamske Republike Iran koji je podsjetnik 39. godišnjice pobjede Islamske revolucije.

- Iako su mnoge sličnosti na polju kulture, umjetnosti, običaja, tradicije te vjerske i ljuske vrijednosti zbližile plemenite narode Irana i BiH, još uvijek stoji dug put do ostvarenja željenog nivoa međusobnog poznavanja naroda dvije zemlje - kazao je ambasador.

Naglasio je spremnost relevantnih institucija Islamske Republike Iran za potpunu sradanju u održavanju kulturnih manifestacija BiH u Teheranu i drugim gradovima Irana te izrazio nadu da će takvi kulturni i umjetnički događaji ne samo doprinijeti unaprjeđenju odnosa naroda dvije zemlje na tom polju, već da će stvoriti pretpostavke za povećanje političke i privredne razmjene.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja te manifestacije te umjetnicima zaželio dobrodošlicu iz historijskog grada Tabriza koji će predstaviti umjetnost Irana narodu BiH.

Također je čestitao upravi grada Tabiza na izboru za glavni grad turizma 2018. godine te naglasio da taj izuzetan grad sa svojim tepisima, hamamima, čajdžincama i ljubavi prema muzici obiluje bogatim kulturnim naslijeđem.

- Između Tabriza i Sarajeva postoji veliki potencijal za saradnju  u različitim sektorima, a posebno u oblasti kulture - naglasio je Osmanović.

Također je istakao da organiziranjem kulturnih programa, aktivnim sudjelovanjem u raznim manifestacijama, doniranjem knjiga bibliotekama širom BiH te gostovanjem umjetnika i naučnih radnika, Ambasada Irana i Iranski kulturni centar na najbolji način predstavljaju kulturna dostignuća Irana i grade mostove kulturnog povezivanja i saradnje između BiH i Irana.  

Pored koncerta muzičke grupe "Mani" koja njeguje tradicionalnu iransku muziku, posjetitelji su večeras mogli pogledati i izložbu iranskog drvoreza umjetnika Omida Šejhbagloa, zatim izložbu kaligrafskih radova Sejeda Abulkasima Beheštije te minijatura Rahima Čarhia.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Poruka saučešća ambasadora Irana povodom smrti Muhameda Filipovića

Ambasada Irana demantirala optužbe protiv Soleimanija objavljene u bh. medijima

Izetbegović s delegacijom Irana razgovarao o jačanju veza između dviju država

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!