Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 05.02.2018. 20:01 |

Vanredno stanje na Maldivima, opozicija tvrdi da se uvodi diktatura

FENA Internet

MALE, 5. februara (FENA) - Vlada Maldiva je proglasila dvosedmično vanredno stanje zbog krize koja potresa ovu otočku naciju smještenu u Indijskom okeanu, javlja BBC. Opozicija tvrdi da je to očajnički potez i najava uvođenja diktature. 

Država poznata kao luksuzno ljetovalište sa nevjerovatnim pješčanim plažama i kristalno bistrim morem, ušla je u najveću političku krizu posljednjih decenija, nakon što je aktuelni predsjednik odbio da provede odluku vrhovnog suda.

Vlada je suspendirala parlament, a predsjednik Abdulla Yameen odbija podnijeti ostavku i provesti odluku Vrhovnog suda koja uključuje i vraćanje zastupnika koji bi omogućili opoziciji da se vrati na vlast. Hiljade građana je izašlo na ulice, dok je vlast rasporedila vojnike oko vladinih objekata.

Predsjednik Yameen odbija dozvoliti prvom demokratski izrabranom predsjedniku Maldiva Mohamed Nasheedu da se vrati u zemlju. Nasheed se nalazi na Sri Lanki i najavljuje povratak. On je poražen na posljednjim izborima, ali je optužio vlast za namještanje rezultata.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Britanija objavila viši budžetski deficit od očekivanog podstaknut rastom životnih troškova

Budžetski deficit potresa najveću evropsku ekonomiju i prijeti raspadom vladajuće koalicije

Sjeverna Koreja zatvara ambasade u prijateljskim zemljama u nagovještaju finansijske krize

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'