Svijet     | 06.02.2018. 12:52 |

Merkel spremna na "bolne kompromise" u koalicijskom sporazumu

FENA Internet

BERLIN, 6. februara (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da je spremna da učini bolne kompromise u koalicijskom sporazumu sa Socijaldemokratima (SPD), čiji je čelnik kazao da je danas "dan odluke" za pregovarače nakon višemjesečne političke neizvjesnosti.

Oba bloka usuglasila su se u ponedjeljak navečer da je potrebno više vremena da obnove svoju "veliku koaliciju" i odlučili su da nastave razgovore u sjedištu stranke kancelarke Merkel u utorak.

- Svako od nas morat će učiniti bolne kompromise i ja sam spremna na to. Kada vidimo kretanja na berzama u posljednjim satima, uviđamo da živimo u nemirnim vremenima i ono što se očekuje od nas kao narodnih stranaka jeste da formiramo vladu za dobrobit naroda, onu koja uvodi stabilnost - izjavila je Merkel novinarima.

Neuspjeh Merkel u formiranju vlade više od četiri mjeseca nakon izbora izazvao je brige među ulagačima i partnerskim zemljama u vrijeme kada se Evropa suočava s višestrukim izazovima - uključujući reformu eurozone i britansko napuštanje EU.

Njemačka bi se mogla suočiti s novim izborima ili manjinskom vladom bez presedana ukoliko članstvo SPD-a odbaci koalicijski sporazum. Pregovarači iz obje stranke tvrde, međutim, da moraju postići sporazum danas.

Andreas Scheuer, generalni sekretar Kršćansko-socijalne unije (CSU), bavarske saveznice Merkel, izjavio je da ne postoji mogućnost odgađanja razgovora iza utorka.

- Moramo doći do sporazuma danas. Sve ostalo bilo bi nerazumno za naše građane - kazao je Scheuer, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hamas kaže da izraelski prijedlog nije ispunio palestinske zahtjeve, ali da je u razmatranju

Četiri nizozemske stranke nastavljaju s pregovorima o novoj vladi

Katar - Mirovni posrednici nisu približili stavove strana u sukobu u Gazi

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana