Kultura     | 06.02.2018. 13:12 |

Imširević : Svijetu treba Fistik kao superjunak

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Inspirirana autorskim tekstom "Karađoz" velikana bh. kulturne scene Jurislava Korenića i Rejhana Demirdžića, u Narodnom pozorištu Sarajevo u petak će premijerno biti izvedena predstava Almira Imširevića, u režiji Admira Glamočaka, nazvana "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama".

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović, istakla je da je ova predstava na neki način omaž velikom glumcu Rejhanu Demirdžiću, kojem se ove godina obilježava 30 godina od smrti i 90 godina od rođenja.

Kako je Hašimbegović rekla ovo je predstava o onome što jeste sarajevski duh. To je predstava zbog koje se nanovo zavoli Sarajevo.

Radeći po motivima drame Jurislava Korenića i Rejhana Demirdžića Imširević je stvorio svoje djelo.

On je rekao da nije bilo prviše truda da se napravi moderno, angažirano dijelo ali Fistik je uvijek takav, bezvremen.

-On je neka vrsta superjunaka, ako postoji neka moć koju Fistik ima to je njegova sposobnost da bez obzira na sve uvijek ostaje u Sarajevu. Fistik je čini mi se nemoguć u drugim gradovima. I ovu priču i  predstavu smo o posvetili Sarajevu - rekao je između ostalog Imširević.

U popratnom tekstu Almir Imširević je podsjetio da su prije pola stoljeća Jurislav Korenić i Rejhan Demirdžić napisali „Varalicu Fistika“, a  sad je Fistik opet na sceni.

- Fistik je jedna od „oštrica“ ovog grada - zasijeca duboko, uz  jaku anesteziju od smijeha i radosti, duboko svjestan one misli što mu je onomad ukradoše - svijet je pun gada! Takvom svijetu uvijek treba superjunak. Treba mu Fistik - zapisao je Imširević.

Admir Glamočak je naveo da će publika imati priliku da čuje u predstavi glas Rejhana Demirdžića.

On se osvrnuo na muziku koju je za predstavu radio Dino Šukalo. Glamočak je istakao da je u tu muziku utkana emocija predstave kao u muzičku kutiju.

Scenografkinja Lejla Hodžić, rekao je, sjeća se predstava o Fistiku koje je gledala kao dijete, te da je u scenografiju i kostimografiju predstave htjela da unese ta sjećanja iz djetinjstava.

U ulozi Fistika našao se Vedran Đekić, a pored njega glume i Aleksandar Seksan, Milan Pavlović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Martina Mandek, Deni Mešić, Amina Begović i Mona Muratović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U produkciji iMTM na sceni Pozorišta mladih predstava 'Londonska priča'

'Sin' Floriana Zellera u režiji Dine Mustafića premijerno sutra na sceni Kamernog teatra 55

Predstava 'Djelidba' otvara 28. Pozorišne dane u Tuzli

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo