Bosna i Hercegovina     | 06.02.2018. 16:32 |

Čavić: Ministar finansija RS-a nanosi štetu RS-u i gura ruke u džep građana

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 6.februara (FENA) – Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Dragan Čavić izjavio je danas da ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija “nanosi štetu tom bh.entitetu, predlaganjem odluka kojima će građani RS-a biti zaduženi za još oko milijardu KM”.

Čavić je istakao da se zalaže da svi koji krše poslovnik Narodne skupštine budu kažnjeni, jer nema izuzetaka, ali da današnje sporno glasanje koje se dogodilo u parlamentu RS-a suštinski ne utiče na ishod nekih važnih odluka.

Istovremeno se, kaže, dešava drugo kršenje poslovnika, jer se za dnevni red po hitnom postupku predlažu Vladine odluke o zaduženjima i garancijama.

-Onog ko je kriv zbog današnjeg kršenja skupštinskog poslovnika treba isključiti iz rada Skupštine, ali prije toga i ministara finansija, jer on nanosi štetu RS-u, gurajući ruke u džep građana – ustvrdio je Čavić u izjavi novinarima.

Očekuje principijelnost poslanika vladajućih stranaka i u ovom slučaju, jer se, kaže, radi o namjeri zaduženja građana u iznosu od oko milijardu KM, budući će biti date garancije onima koji ne mogu vraćati kredite.

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo je rekao da vlast nema odgovore na stavove opozicije da krše poslovnik.

I on ističe da, ako je poslanik SDS-a Miladin Stanić prekršio poslovnik glasajući umjesto svog stranačkog kolege Igora Ostojića, mora da snosi posljedice, ali i da vlast ne može da krši poslovnik prihvatajući da se u dnevni red sjednice parlamenta uvrste tačke, mimo predviđenog roka.

-Hoćemo da se Poslovnik primjenjuje jednako na sve poslanike - rekao je Brčkalo.

U Narodnoj skupštini RS-a ni nakon nekoliko sati rasprave i višesatne pauze još uvijek nije usvojen ni dnevni red ovog zasjedanja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kolegij NSRS odbio Šarovićev zahtjev za posebnu sjednicu o Dodikovom priznanju

Čavić: Neka svi rade svoj posao

NDP Dragana Čavića u koaliciji s SNSD-om, tražili jedno ministarstvo

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta