Bosna i Hercegovina     | 06.02.2018. 17:33 |

UNHCR podržava rad Službe za poslove sa strancima u oblasti azila u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Predstavnici Službe za poslove sa strancima i Predstavništva UNHCR-a u Bosni i Hercegovini na današnjem sastanku razmijenili su informacije u vezi povećanog broja tražitelja azila u Bosni i Hercegovini, te procijenili potrebe za osnaživanjem kapaciteta Službe za provedbu zadaća iz svoje nadležnosti.

Sastanku su prisustvovali direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar, zamjenica predstavnice UNHCR-a za jugoistočnu Evropu Francesca Bonelli i viša savjetnica za zaštitu UNHCR-a u BiH Stephanie Woldenberg.

 - UNHCR prepoznaje važnost uloge Službe za poslove sa strancima prilikom upućivanja tražitelja prema procesima azila u BiH te je kroz godine, zajedno s drugim sudionicima u tim procesima, uživao iznimnu suradnju prilikom pružanja podrške mnogim ljudima u potrebi za međunarodnom zaštitom. Dok se većina UNHCR-ove podrške odnosi na povećanje kapaciteta i pružanje obuke, danas rado pružamo podršku Službi za poslove sa strancima putem donacije informatičko-komunikacijske i uredske opreme koja će im biti od pomoći u radu, uključujući i radu u korist tražitelja azila - izjavila je Bonelli.

Direktor Ujić je izjavio da je UNHCR jedan od značajnijih partnera Službe naročito kada je u pitanju postupanje sa strancima koji su izrazili namjeru za azil. Posebno se zahvalio na donaciji UNHCR-a Službi za poslove sa strancima, istakavši da će donirana oprema u značajnoj mjeri unaprijediti rad Službe.

Ujić je istakao da se Služba za poslove sa strancima uspješno nosi sa problemom povećanog broja migranata, odnosno stranaca koji su izrazili namjeru za azil, te je naglasio da se ovo pitanje mora rješavati u saradnji sa svim relevantnim organima u BiH ali i sa partnerskim agencijama u regionu, jer migracije predstavljaju regionalni a sve više i globalni problem, saopćeno je iz UNHCR-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

UNHCR: Nastavak američke pomoći od vitalnog značaja za povratak izbjeglica u Ukrajinu

Deset termina koji su se najviše koristili u 2023.

Događaji koji su obilježili 2023. godinu - Od rata Izraela i Hamasa do utrke na Mjesecu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!