Bosna i Hercegovina     | 06.02.2018. 17:45 |

Čović se u Zagrebu susreo sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, a teme susreta bile su nedavna posjeta predsjednice Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini, te dalji koraci u saradnji dvije države.

Bilo je govora i o hitnoj izmjeni Izbornog zakona u BiH.

Sagovornici su se složili u ocjeni da samo legitimitet predstavljanja stvara osnovu za provedbu osnovnog ustavnog načela konstitutivnosti, te je jasno kako izmjene Izbornog zakona moraju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u skladu s presudama Ustavnog suda BiH.

To se odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Pri tomu treba težiti ostvarivim rješenjima, koja u najboljem slučaju provode, ili makar ne udaljavaju od relevantnih odluka Evropskog suda za ljudska prava.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović informisao je predsjednicu Grabar-Kitarović i o preostalim obavezama BiH na evroatlantskom putu, ali i sljedećim koracima koje je neophodno preduzeti.

Predsjednica Grabar-Kitarović i ovom je prilikom istakla podršku Republike Hrvatske BiH u procesu evropskih integracija, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Čović čestitao izbornu pobjedu predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću

Čović i Pósa: Izražena puna podrška Mađarske na putu BiH ka EU

Čović boravio u radnom posjetu Novom Travniku: Ubrzanje procedure za dodjelu statusa grada

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'