Bosna i Hercegovina     | 06.02.2018. 17:21 |

Wigemark: Očekujem odgovore na Upitnik Evropske komisije do kraja ovog mjeseca

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Bosna i Hercegovina prvi put  usaglašava zajedničke stavove koristeći nove mehanizme i procedure i očekujemo da će odgovori na Upitnik Evropske komisije biti spremni krajem ovog mjeseca - kazao je danas u Sarajevu šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark nakon  što je prezentirana Strategija proširenja Evropske unije na zapadni Balkan u Evropskom parlamentu u Strazburgu.

Wigemark je istakao da nigdje eksplicitno nije navedeno da će se Dejtonski sporazum morati mijenjati, ali da zna da postoje dijelovi koji se moraju mijenjati s tim što postoje i elementi koji su ostvareni, kao Aneks 7.

Kazao je da je EU generalno protiv bilo kakvih rokova pristupanja EU, pa čak i za BiH te da se 2025. godina u Strategiji spominje kao indikativna godina.

- Neke zemlje su dalje odmakle ili su ranije počele, a što se tiče napretka, znamo da se te stvari mogu promijeniti, kao u slučaju Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, koja već dugo ima status kandidata, a nije napravila značajniji napredak - rekao je Wigemark.

BiH je prije deset godina bila u poziciji da ostvari pravi napredak, dodao je Wigemark, ali je došlo do zastoja.

Naglasio je da on u Evropskom parlamentu ne lobira, te podcrtao da je bilo koja odluka u smislu proširenja ili kandidatskog statusa u 'rukama zemalja članica'.

- Ova zemlja je napravila značajan napredak u protekle tri godine i to zahvaljujući novom pristupu koji je usuglašen prije tačno tri godine u okviru pisane izjave koju je potpisalo svih 14 parlamentarnih stranaka - podsjetio je.

Wigemark je istakao da mnogi  tvrde da je trebalo jako dugo da se daju odgovori na Upitnik Evropske komisije, ali da to nije neuobičajeno.

Smatra da je njegova uloga ograničena te da može samo poticati ljude da vjeruju da je ulazak u EU moguć i izvodljiv.

- Ako je političkim liderima cilj pristup u EU, onda treba da radimo na tom zajedničkom pitanju. Vidjeli smo ranije da se to zanemari, a od te prakse treba odustati - kazao je.

Istakao je da EU ne nameće nikakva rješenja BiH, te da nemaju model, već set principa, pravila i standarda koji se moraju ostvariti kao i svaka druga zemlja koja želi postati članica EU.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Wigemark: U procesu pristupanja EU određene obaveze imaju i kantoni (VIDEO)

Wigemark u TK: U procesu pristupanja EU određene obaveze imaju i kantoni

Radmanović-Wigemark: Što prije formirati VMBiH i krenuti u realizaciju preporuka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana