Ekonomija     | 06.02.2018. 19:24 |

Jašarspahić i Dilberović o usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Predsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Jašarspahić razgovarao je danas s federalnom ministricom obrazovanja i nauke Elvirom Dilberović o usklađivanju obrazovnih politika s potrebama tržišta rada.

Kako je rečeno u saopćenju Privredne komore FBiH, u proteklim godinama Bosna i Hercegovina se bori sa izrazito visokom stopom nezaposlenosti, a istovremeno iseljavanje kadrova u druge zemlje već je dovelo državu u stanje nedostatka stručne radne snage.

Budući da ekonomski rast između ostalog zavisi i od kvantiteta i kvaliteta radne snage, njegove obrazovne i starosne strukture, u protekloj  godini Privredna komora Federacije BiH organizirala je niz događaja koji su se bavili upravo problemom nedostatka stručne i kvalificirane radne snage.

Problem je izražen u svim sektorima privrede, te je upućena inicijativa Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke za izmjenu obrazovnog sistema, a Privredna komora organizirala je posjete privrednim zonama s ciljem okupljanja predstavnika školskih ustanova i realnog sektora.

- Nedostatak radne snage je svakako problem koji otvara mnoga pitanja, između ostaloga, i probleme provođenja praktične nastave, velikih poreznih opterećenja ali i prekvalifikacija novih radnika - ističu u Privrednoj komori.

U narednom periodu izvršit će se analiza tržišta rada, da bi se uvidjele stvarne potrebe privrednika što bi trebalo biti vodilja pri kreiranju upisne politike.

U privrednoj komori smatraju da je neophodno usmjeriti pažnju na stvaranje i unapređenje partnerstva između obrazovnih institucija, privrednika, komorskog sistema koji bi sinergijskim djelovanje planirali, odlučivali i realizirali stručno obrazovanje.

Na današnjem sastanku definirani su naredni koraci te je najavljeno da će se krenuti sa određenim aktivnostima u cilju rješavanja ovog problema, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Jašarspahić: U 2023. očekujemo smirivanje tržišnih turbulencija

Jašarspahić: Inicijativa za privremenu suspenziju akciza na gorivo

Nagrađeni najbolji učenici u Federaciji BiH (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo