Kultura     | 07.02.2018. 10:06 |

Raznovrstan program povodom današnjeg otvaranja 'Sarajevske zime'

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Povodom današnjeg otvaranja 34. izdanja Festivala Sarajevo -Sarajevska zima Ibrahim Spahić izjavio je da je "Sarajevska zima duša Sarajeva".

Danas, na dan otvaranja, Festival će uobičajeno još od jutarnjih sati ponuditi raznovrstan program.

Sarajevska zima  ove godine održava se pod motom  "Drugo lice svijeta" i posvećena je evropskoj i svjetskoj baštini i budućnosti.Pokrovitelji su bosanskohercegovačke institucije, UNESCO i Savjet Evrope.

Počasni gost  Festivala je Republika Bugarska, a specijalni gosti su zemlje organizatori olimpijskih zimskih i ljetnih igara od 2018. do 2020. /Južna Koreja, Japan i Kina.

Za ceremoniju otvaranja, 7. februara, koja će se održati na Pozorišnom trgu, najavljen je performans mladih umjetnika u olimpijskim krugovima. Nakon podizanja zastave Sarajevske zime najavljen je i koncert Gardijskog orkestra Bugarske "Susret kultura - Od brassa do jazza“, posvećen Bugarskom predsjedavanju Vijećem Evropske unije i svečanom otvaranju 34. međunarodnog festivala Sarajevska zima.

Nakon ceremonije ispred  Narodnog pozorišta slijedi i svečana ceremonija otvaranja 34. međunarodnog festivala Sarajevska Zima. U okviru ove ceremonije biti će upriličeno intoniranje himni BiH, Republike Bugarske i EU, te obraćanje uime domaćina i počasnog gosta, Republike Bugarske

Ceremoniji otvaranja prethode raznoliki programi. Tako će danas  u Vijećnici biti otvorena izložba fotografija grada domaćina Zimskih olimpijskih igara 2018., Pyeongchanga, u Galeriji Roman Petrović bit će izloženo osam plakata Japanske kaligrafije, dok će na istom mjestu biti organizirana i radionica pod nazivom "Drugo lice svijeta, baština i budućnost Evrope".

U  Collegium Artisticumu će se predstaviti umjetnička trupa Nine Dragon Heads iz Južne Koreje, a u Pozorištu mladih bit će izveden program u saradnji sa JU Djeca Sarajeva i tad će Pozorište mladih, kako je najavio direktor Festivala Ibrahim Spahić, postati  veliko obdanište.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U ponedjeljak u BKC-u u Sarajevu koncert za klavir i flautu

U Umjetničkoj galeriji izložba digitalnog slikarstva Kemala Hromića

Otvorena izložba art fotografije 'Fasade i interijeri gradova svijeta'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo