Ekonomija     | 07.02.2018. 11:25 |

Nova nadzorna ovlaštenja Agencije za bankarstvo RS-a

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 7. februara (FENA) – Iz Ministarstva finansija Republike Srpske (RS) danas su saopćili da je novi Zakon o bankama u RS-u utvrdio nedvosmislene obaveze i uveo nova nadzorna ovlaštenja Agencije za bankarstvo RS-a kada su u pitanju  posebni regulatorni zahtjevi prema sistemskim bankama.

U tom smislu, Agencija je, navode, dužna da u saradnji sa Agencijom za bankarstvo FBiH i Centralnom bankom BiH međusobno usaglasi kriterijume za utvrđivanje vlastite metodologije za identifikovanje sistemski važnih banaka, kako bi svoje nove regulatorne zahtjeve i nadzorna ovlaštenja u budućem periodu usmjerila prema konkretnim bankama.

Ovo predstavlja, kako dodaju, uobičajenu praksu saradnje supervizora bankarskog sektora, kako na domaćem bankarskom tržištu, tako i u međunarodnim okvirima.

Iz Ministarstva finansija RS-a navode i da je stalni odbor za finansijsku stabilnost uspostavljen još 2009. godine, po izbijanju svjetske finansijske krize, i da funkcioniše kao platforma za razmjenu informacija o rizicima u finansijskom sektoru, s ciljem predupređenja krize finansijskog sektora.

-Spomenuti odbor formiran je kao pomoćno tijelo Fiskalnog savjeta BiH, bez prava na donošenje bilo kakvih odluka iz nadležnosti bankarske supervizije, a čine ga entitetske agencije za bankarstvo, entitetska ministarstva finansija, Centralna banka BiH, Agencija za osiguranje depozita i Ministarstvo finansija i trezora BiH, kao predstavnik Fiskalnog savjeta BiH – navodi se u saopćenju.

Donošenjem novog Zakona o bankama 2016. godine, na sveobuhvatan način je, ističu, uređeno restrukturiranje sistemskih banaka, i ti postupci su u isključivoj nadležnosti entitetskih agencija za bankarstvo, i u tom smislu potrebno je postojeći memorandum o stabilnosti finansijskog sektora osavremeniti.

-Predviđenim ažuriranjem i dopunom postojećeg memoranduma neće se Odboru za finansijsku stabilnost, niti Centralnoj banci BiH, kao jednoj od ravnopravnih članica ovog odbora, dati bilo kakva nadležnost u oblasti supervizije ili restrukturiranja sistemskih banaka – ističu iz ovog resora entitetske vlade.

Sve članice Stalnog odbora za finansijsku stabilnost, uključujući i entitetske agencije za bankarstvo i dalje postupaju isključivo u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima i zakonskim ovlaštenjima u oblasti nadzora kako sistemskih, tako i banaka koje nemaju taj predznak.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo