Bosna i Hercegovina     | 07.02.2018. 13:06 |

Ivanić: Kada ćemo postati član EU zavisi dominantno od nas

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je ocijenio da donošenje Strategije proširenja Evropske unije na zapadni Balkan predstavlja izuzetno značajan događaj.

Ivanić je u izjavi za Fenu kazao kako je i ranije tvrdio da posljednje stvari koje se događaju u Evropskoj uniji pokazuju da je, možda prvi put u dugom nizu godina, Evropska unija postala ozbiljna kad je počela da govori o proširenju na zapadni dio Balkana.

- Mislim da je donošenje ove strategije odlučujuće i da nakon ovoga više zaista neće nikad biti pitanje da li će ili neće zemlje zapadnog Balkana postati članice EU. Definitivno je da hoće, pitanje je samo kada - smatra Ivanić.

Po njegovim riječima, iz svega što je rečeno vidljivo je da oni Srbiju i Crnu Goru smatraju zemljama koje su otišle mnogo unaprijed u odnosu na sve druge, a da Bosna i Hercegovina spada u zemlje koje tek treba da se pokažu i uđu u ozbiljnije reforme.

- Kada, kako i na koji način ćemo mi postati član Evropske unije zavisi dominantno od nas. Neke stvari se mogu i moraju raditi brže. Nadam se da ćemo konačno i odgovore na Upitnik dostaviti Evropskoj uniji, jer bi to bilo izuzetno značajno, pa barem da uđemo u proceduru dobivanja statusa kandidata - naveo je Ivanić.                

Dodao je da od nas samih presudno zavisi, te da se nada će da u vremenu koje dolazi biti manje unutrašnjih sukoba, manje formalne saglasnosti za Evropsku uniju, a više istinskog rada i „da ćemo učiniti šta možemo, a možemo mnogo, da naše unutrašnje stvari ne zloupotrebljavamo i da ne koristimo za usporavanje približavanja Evropskoj uniji“.

- Dakle, kada, zavisi sad od nas, ne više od Evropske unije nego od nas samih - kazao je Ivanić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo