Bosna i Hercegovina     | 07.02.2018. 15:09 |

Dautbegović podržala rada Štadlerovog dječijeg doma 'Egipat'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Štadlerov dječiji dom Egipat posjetila je danas ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović i pomoćnica Slavica Gorančić gdje su ih sestre Suzana i Kristina, te ravnateljica vrtića upoznale sa radom ove ustanove.

- 'Egipat' je dom prije svega dobročinstva u kojem se mi sestre svakodnevno trudimo da djeci osiguramo toplo obiteljsko okruženje u kojem će se igrati, školovati, družiti i ići na izlete sa svojim vršnjacima - pojasnila je sestra Kristina.

Po njenim riječima, vrlo je važno da mališani izrastu u čestite ljude koji će se znati usprotiviti raznim iskušenjima s kojima se susreću u društvu, saopćeno je iz Press službe Vlade KS.

U okviru ovog doma smješten je i vrtić Srce koji je namijenjen svoj djeci bez obzira na vjeru i naciju.

 - Njega, ovisno od uzrasta, pohađa 47 mališana koji uglavnom imaju obitelji, ali su njihovi roditelji odlučili da ih upišu u naš vrtić jer su zadovoljni načinom na koji mi s njihovom djecom radimo - istakla je ravnateljica vrtića.

Dautbegović je, ovom prilikom, naglasila da sestre rade jedan izuzetno human posao jer ulažu velike napore da poboljšaju kvalitet života ove dječice, kao i da ih pravilno odgoje.

 - Zalažete se da im stvorite jedno prirodno ozračje u kojem će uz vašu pomoć savladati prve korake socijalizacije, te kroz igru steći iskustvo radosti odrastanja i svih korisnih spoznaja što im obogaćuju život - poručila je Dautbegović.

Tokom obilaska, sestre su informisale ministricu i s problemima s kojima se susreću, a oni se uglavnom tiču liječenja djece koja odrastaju u domu, a dolaze iz drugih kantona i nemaju zdravstveno osiguranje.

S obzirom da funkcioniraju kao privatna ustanova njima je svaka vrsta finansijske pomoći značajna.

Kako je najavila ministrica Dautbegović, nastojat će učiniti sve da podrži njihov rad kao i da, u skladu sa nadležnostima ministarstva na čijem je čelu, iznađe adekvatna zakonska rješenja kako bi olakšala funkcioniranje njihove ustanove.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'