Bosna i Hercegovina     | 07.02.2018. 15:17 |

Suđenje u 'slučaju Bosnalijek' odgođeno za 14. februar

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je  zbog nedolaska prvooptuženog Edina Arslanagića ponovno odgođeno suđenje u 'slučaju Bosnalijek'. Novo ročište u ovom predmetu zakazano je za 14. februara.

Prvooptuženi se, prema dopisu odbrane i priložene medicinske dokumentacije, nalazi na kućnom liječenju, te bi 9. februara trebao pristupiti kontrolnom liječničkom pregledu.

Radi se o drugom odgađanju ročišta u ovom predmetu, koje je uslijedilo nakon odgađanja ročišta od 24. januara, također, iz zdravstvenih razloga, a nakon što je prvooptuženom Edinu Arslanagiću pozlilo u sudnici 17. januara.

Cijeneći novonastale okolnosti, Sud je na ročištu 24. januara suđenje u ovom predmetu prolongirao za 15 dana kako bi prvooptuženi mogao obaviti potrebne medicinske pretrage.  

S obzirom na to da prvooptuženom na adresi naznačenoj u optužnici nije bilo moguće uredno uručiti poziv za današnje ročište, predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Indira Jahić stranke je obavijestila da će Odjeljenju sudske policije biti dostavljena naredba za njegovo privođenje na naredno zakazano ročište.

U vezi s tim, reagirala je odbrana prvooptuženog, ustvrdivši da će se njihov branjenik odazvati na poziv Suda, ukoliko u međuvremenu ne bude upućen na bolničko liječenje, nakon čega je predsjedavajuća Sudskog vijeća detaljno obrazložila razloge za izdavanje spomenute naredbe.

Između ostalog, podsjetila je da i pored pokušaja uručenja poziva prvooptuženom u tri navrata, to nijednom nije učinjeno, uz naznaku da nije nađen na naznačenoj adresi, te da je Sud zatražio provjere od Granične policije BiH u vezi s čime je obaviješten da je prvooptuženi Arslanagić 18. januara napustio teritoriju BiH, odnosno da se u BiH vratio 20. januara, iz čega, prema zaključku Suda, proistječe da nisu tačni navodi o njegovom lošem zdravstvenom stanju.

Arslanagićeva braniteljica, advokatica Senka Nožica ustvrdila je da prvi put čuje da je njen branjenik napustio zemlju 18., a vratio se 20 januara, odnosno da o tome odbrana nije bila obaviještena, te da su njihovi navodi temeljeni na spomenutoj medicinskoj dokumentaciji.

Nožica je, nadalje, a u osvrtu na spomenutu naredbu za privođenje, kazala kako smatra da se radi o rigoroznom stavu Suda, navodeći da se njen branjenik dosada uvijek uredno odazivao na zakazana ročišta i pored zdravstvenih problema i poznih godina.

Sutkinja Jahić je u tom kontekstu pozvala branitelje prvooptuženog da se izjasne da li preuzimaju obavezu da ga obavijeste o terminu narednog pretresa, uz opasku da će i Sud uputiti poziv po službenoj dužnosti.

Advokatica Nožica je uime odbrane preuzela obavezu da obavijesti branjenika kako bi pristupio suđenju, ukoliko dotada ne bude upućen na bolničko liječenje.

Sud je, nakon izjašnjenja odbrane, opozvao ranije spomenutu naredbu za privođenje prvooptuženog Edina Arslanagića na naredno ročište, zakazano za 14. februara.

Akteri predmeta Bosnalijek terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom, krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora.

Optužnica uz Edina Arslanagića, bivšeg Bosnalijekovog generalnog direktora, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo. Oni se terete da su oštetili Bosnalijek, budžet Federacije BiH i budžet Kantona Sarajevo za oko 23 miliona KM.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ispitivanjem svjedoka optužbe nastavljeno suđenje Ismetu Ibričiću zbog ubistva i pokušaja ubistva

Okončano ponovljeno suđenje Papiću za ratni zločin, izricanje presude 21. marta

Potvrđena optužnica protiv Zubčevića i drugih zbog zloupotrebe položaja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'