Bosna i Hercegovina     | 07.02.2018. 15:33 |

Konsultacije MVP-a BiH i Ministarstva za Evropu i vanjske poslove R Albanije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVPBiH) na bilateralnim političkim konzultacijama između MVP BiH i Ministarstva za Europu i vanjske poslove Republike Albanije, koje su održane danas u Sarajevu.

Izaslanstvo Ministarstva za Europu i vanjske poslove Republike Albanije predvodila je zamjenica ministra Artemis Dralo.

Na konzultacijama je potvrđeno da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Albanije dobri i prijateljski, osnaženi zajedničkim europskim prioritetima, suradnjom u okviru regionalnih inicijativa i snažnom potporom Albanije Bosni i Hercegovini na njenom europskom i euroatlantskom putu.

Tijekom razgovora izvršena je inventura aktualne suradnje i pokrenuti prijedlozi za njeno daljnje unapređenje.

Potvrđen je zajednički interes da se u narednom razdoblju potpišu sporazumi koji su završnim fazama pripreme - Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Albanije o suradnji u procesu pristupanja Europskoj uniji, Sporazum o ekonomskoj suradnji, Sporazum o međusobnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Ocijenjeno je da je ekonomija i dalje područje u kojem je, prema procjeni obiju strana, moguće i poželjno poticati razvoj suradnje.

Zamjenik ministra Brkić je pozvao albanske gospodarstvenike da sudjeluju na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji će biti održan početkom travnja 2018, kao i na idućem Sarajevo Business Forumu.

Razmijenjena su mišljenja glede pitanja opskrbe plinom kroz zajedničko sudjelovanje u projektu Jadransko-jonskog plinovoda (IAP) kojim se ovaj dio Europe povezuje s kaspijskom regijom, kao i pitanje međusobne potpore i suradnje u realizaciji Jadransko-jonske autoceste.

Naglašeno je da je potrebno potaknuti i turističku razmjenu, odnosno maksimalno iskoristiti potencijale u području turizma, koji može biti pokretač jačeg razvitka dvije zemlje.

Dvije države također imaju vrlo dobru suradnju na regionalnom planu, u okviru regionalnih inicijativa. S obzirom da su aspiracije obje zemlje približavanje EU, izražena je spremnost za nastavak pružanja međusobne potpore na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Pozdravljena je jučerašnja objava Strategije za „Vjerodostojnu perspektivu proširenja i pojačanu suradnju EU-a sa zapadnim Balkanom”, te naglašeno da ista pokazuje jedan novi, drugačiji pristup EU prema zemljama Zapadnog Balkana u odnosu na dosadašnju politiku EU.

Prepoznaje se značaj Zapadnog Balkana za EU, potvrđuje da građani Zapadnog Balkana i EU dijele zajedničke povijesne i kulturološke vrijednosti, ali isto tako i izazove  u budućnosti.

U oblasti euroatlantskih integracija, zamjenik ministra Brkić, koji je ujedno i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, informirao je aktivnostima koje se u BiH provode u cilju ispunjenja uvjeta za što skoriju aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Zahvalio je Albaniji na otvorenoj potpori u tom procesu, relaksaciji talinskih uvjeta i prihvaćanju ostvarenog napretka, kao i za sudjelovanje Albanije u radu neformalne grupe „Friends of BiH“ koja okuplja zemlje članice koje aktivno podržavaju BiH na putu ka NATO-u.

Tijekom konzultacija razmijenjene su informacije o međusobnim potporama u kandidaturama u međunarodnim i regionalnim organizacijama i tijelima i drugim temama od obostranog interesa, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!