Bosna i Hercegovina     | 07.02.2018. 16:40 |

Predstavljen priručnik 'Biti roditelj djeteta sa posebnim potrebama' (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

TUZLA, 7. februara (FENA) - Priručnik "Biti roditelj djeteta sa posebnim potrebama - Zakonski okvir i mogućnosti" predstavljen je u okviru projekta Servis Centra Soci Tuzla kojeg je podržao USAID-a.

Namijenjen je svima osobama kojima je zbog različitih društvenih i životnih situacija potrebna dodatna podrška, njima samima ili njihovom djetetu, kako bi ravnopravno i uspješno bili uključeni u lokalnu zajednicu i ostvarili svoja prava koja im pripadaju. U tri koraka, struka i nauka, opisala je put pravne borbe kako bi se roditelji djece s posebnim potrebama bezbolno integrisali u društvo.

- Vrlo nam je važno da na jednom mjestu opišemo ono što ih očekuje u procesu ostvarivanja prava - pojasnila je profesorica Edukacijskog rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Vesna Bratovčić.

Također je naglasila da u cijelom procesu roditelji imaju strahove i brige te da se suočavaju s različitim psihičkim stanjima, ali da trebaju biti svjesni da je to normalna reakcija na saznanje da njihovo dijete ima posebne potrebe.

Na području Grada Tuzle registrovano je 352 djece s posebnim potrebama. Belmin Mumunović jedan je od njih, majka Hana za njega skrbi 24 sata dnevno, a kako sama kaže, svoja prava nije znala.

Istakla je važnost Priručnika dodajući da je u njemu našla informacije koje do sada nije znala.

- Trebalo je i prije da znamo svoja prava i šta možemo tražiti za sebe i svoje dijete - zaključila je.

U BiH registrovano je oko trideset hiljada djece s posebnim potrebama. BiH je potpisnica UN-ovih konvencija koje štite prava djece, s toga je priručnik važan resurs u ostvarivanju prava roditelja i djece, koji predstavlja ključ uspjeha rehabilitacije i intergacije.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1434

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1XtlKmpagwh7VOUiTItSXe1T5PyAU0w9Y?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Djeca umiru od gladi u sjevernoj Gazi

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom