Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Regija     | 07.02.2018. 19:02 |

Hahn: Srbija treba iskoristiti ponuđenu prigodu za pristupanje EU

FENA Agencije

 

BEOGRAD, 7. veljače (FENA) - Povjerenik EU-a za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn poručio je u srijedu u Beogradu da je Srbija prvi put dobila vremenski okvir za pristupanje EU-u i da treba iskoristiti tu prigodu, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da 2025. nije jamstvo za pridruživanje Uniji, ali je "snažan poticaj" Srbiji u procesu eurointegracija. 
 
Visoki europski dužnosnik doputovao je u posjet Beogradu samo dan nakon usvajanja nove strategije proširenja EU-a, a na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora koji su s predsjednikom Srbije trajali sat i pol, za svoj dolazak rekao je kako "nije slučajan" i da "pokazuje posvećenost pristupanju EU-u".

"Prvi put je Srbija dobila indikativan datum i u tom smislu ima realnu perspektivu u EU-u i jedinstvenu priliku to iskoristiti", rekao je Hahn, prenosi Hina.

Hahn je ponovio dosad više puta izrečeno upozorenje Bruxellesa da EU "neće uvoziti bilateralne sporove", što za Srbiju znači rješavanje kosovskog problema.

Europska unija, rekao je Hahn, očekuje da Srbija "riješi i primijeni pravno obvezujući sporazum o stabilizaciji s Kosovom".

Među prvim rezultatima koji se od Srbije očekuju je i "puna normalizacija odnosa s  Kosovom", rekao je Hahn, pohvalivši Vučića za "hrabrost da pokrene unutarnji dijalog" o Kosovu, te naglasio kako se taj problem ne tiče samo budućnosti Srbije već i regionalne sigurnosti i mira. 

Sažimajući razgovor s Hahnom, predsjednik Srbije rekao je kako, poslije analize strategije EU-a, 2025. godina Srbiji ne znači jamstvo, ali je "važna kao poticaj građanima da znaju da smo radili bitne stvari, da smo učinili mnogo toga važnog, inače ne bismo bili na putu ka EU".

Podsjećajući kako je od početka procesa eurointegracija "prošlo 18 godina", Vučić je naglasio kako u međuvremenu mnoga važna pitanja nisu pokrenuta.

"Ušli smo 2014. u ekonomske reforme, izvlačeći zemlju iz bankrota, donijeli smo zakon o radu, uspjeli smanjiti nezaposlenost, uspjele su reforme i fiskalno konsolidiranje i uređivanje javnih financije... Nešto smo napravili i na području vladavine prava, ali dosta toga nismo i moramo još mnogo toga napraviti", rekao je Vučić.

Srbijanski šef države metaforički je ocijenio kako prepreke pred Srbijom nisu lake. "Pred nama je Himalaja", rekao je Vučić.

On je među prepreke koje Srbija mora svladati naveo i rješavanje graničnih sporova s Hrvatskom i BiH.

Vučić je rekao kako su "Bošnjaci imali svoje zahtjeve", a kad je Srbija prihvatila te prijedloge i kada ih je on "dočekao s papirom – tada im ni to što su sami tražili nije bilo dovoljno".

Europski povjerenik drugog dana posjeta Srbiji sastat će se i o europerspektivama razgovarati s predstavnicima oporbe, medijima i civilnim sektorom.

Hahn je za kraj veljače najavio i novi posjet Srbiji, ali u društvu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudom Junckerom kako bi "zajedno izrazili posvećenost Unije" proširenju i priključenju Srbije EU-u.

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'