Svijet     | 08.02.2018. 12:41 |

Sestra Kim Jong Una dolazi u Pyeongchang, na sastanku s predsjednikom Moonom

FENA Internet

SEUL, 8. februara (FENA) - Južnokorejski predsjednik planira da se sastane sa sestrom sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i ostalim visokim sjevernokorejskim zvaničnicima  kada budu posjetili Jug u ovoj sedmici na Zimskoj Olimpijadi, saopćio je u četvrtak predsjednički portparol.

Kim Yo Jong, za koju se vjeruje da ima tridesetak godina, bit će prva članica vladajuće sjevernokorejske porodice koja će posjetiti Jug od od Korejskog rata iz perioda 1950-53. godine.

Ona će doputovati u petak privatnim avionom kako bi prisustvovala ceremoniji otvaranja Igara u Pyeongchangu i u subotu će biti gošća južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina na radnom ručku, saopćio je predsjednički portparol Kim

Ne očekuje se da će njihov susret dovesti do trenutnog popuštanja napetosti oko sjevernokorejskog razvoja nuklearnog oružja, ali i samo održavanje takvog sastanka izgledalo je nezamislivo prije samo nekoliko mjeseci. 

Moon gleda na Olimpijadu kao priliku za otvaranje diplomatskih kanala prema Sjevernoj Koreji nakon godine povišenih napetosti zbog njenog nuklearnog i raketnog programa, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

Uvjerljiva pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji

Kastrati: Zabilježeni problemi na sjeveru Kosova tijekom popisa stanovništva

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!