Svijet     | 08.02.2018. 13:57 |

CSU danas odobrava koalicijski sporazum, Seehofer ministar unutarnjih poslova

FENA Internet

MUENCHEN,  8. februara (FENA) - Glavni odbor Kršćanske- socijalne unije (CSU), bavarske sestrinske stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel danas će odobriti novi njemački koalicioni sporazum.

Horst Seehofer, čelnik CSU koji je izabran za ministra unutrašnjih poslova u novoj vladi s CDU i Socijaldemokratima (SPD), predsjedavao je sastankom glavnog odbora koji je počeo u prijepodnevnim satima u Muenchenu.

Očekuje se da Seehofer podnese izvještaj o maratonskim pregovorima - koji su se protegli iza roka od nedjelje do jučerašnjeg dana - o sporazumu obnove takozvane velike koalicije koja je vladala Njemačkom od  2013.

Očekuje se da glavni odbor odobri sporazum. Stranka neće glasati o sporazumu na vanrednoj konferenciji kakvu je zakazala CDU za 26. februar, niti će njeno članstvo glasati o sporazumu kako je planirao SPD tokom glasanja poštom od 20. februara do prvog vikenda u martu.

Seehofer je izjavio da je zadovoljan sporazumom, posebno jer je uspio da osigura stvaranje novog proširenog ministarstva unutrašnjih poslova, dajući CSU kontrolu nad imigracijom, temom oko koje se sukobljavao s Merkel. On također tvrdi da su smanjenja poreza uspjeh koji treba pripisati njegovoj stranci. 

CSU će zadržati nadležnost nad ministarstvima saobraćaja i digitalne infrastrukture i razvoja, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

U Njemačkoj optuženo šest stranih državljana za planiranje terorističkih napada

Njemačka nastavlja saradnju s palestinskom agencijom UNRWA

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu