Svijet     | 08.02.2018. 15:01 |

Rusija optužuje Washington za "otimačinu ekonomskih kapaciteta" u Siriji

FENA Internet

MOSKVA,  8. februara (FENA) - Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u četvrtak da američki zračni udar na provladine snage u istočnoj Siriji pokazuje napore Washingtona da otima ekonomske kapacitete zemlje. 

Sinoćnji napad u kojem je po navodima američke vojske ubijeno stotinjak boraca, uslijedio je nakon što su na stotine pripadnika provladinih snaga pokrenule napad na borce koji uživaju američku podršku, poznate kao Sirijske demokratske snage (SDF), u pratnji američkih vojnih savjetnika u naftom bogatoj pokrajini Deir el-Zour.

Rusko ministarstvo navodi u saopćenju da su u američkom zračnom udaru ranjena 25-orica provladinih sirijskih dobrovoljaca. Ministarstvo naglašava da sirijske provladine snage nisu koordinirale svoju akciju s ruskom vojskom uoči pokretanja misije.

Ministarstvo navodi da je sinoćnji incident "ponovo pokazao da SAD održavaju svoje nelegalno prisustvo u Siriji, i da se bore protiv Islamske države, nego da otimaju  sirijske ekonomske kapacitete", prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

U ruskom raketnom napadu na Harkov povrijeđeno šest osoba

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu