Bosna i Hercegovina     | 09.02.2018. 11:25 |

U Sloveniji predpremijerno predstavljan film 'Bosanski brdski konj'

FENA Lejla Alibegović - Šovšić

SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Film "Bosanski brdski konj“ u režiji Mojce Recek, koji je urađen u produkciji Slovenačke televizije - Centar u Mariboru, a govori o istorijatu ove pasmine, imao je početkom februara svoju predpremijeru u Zagorju ob Savi, u prisustvu brojnih posjetilaca iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Jedan dio filma sniman je u BiH na ergeli "Žiga“, zatim na Sjemeću gdje je snimljen ostatak konja nekadašnje ergele "Borike“, potom u kovačnici potkivača Fadila Smajića iz okoline Visokog, sedlarskoj radnji Mirsada Hrustanovića iz Travnika, u samardžijskoj radnji Josipa Levarde iz okoline Travnika i na kraju u kući Zirafete Karić iz sela Višnjeva ispod Vlašića.

- Bio je lijep i uzbudljiv doživljaj gledati konje kako jure po brežuljkastim predjelima, potkivača kako vješto obrađuje kopita konja i stavlja na njih nove potkove, ili pak Zirafetu kako vješto, na kućnom pragu, tka vunene pokrivače i druge predmete za konjsku opremu - kaže vlasnik ergele "Žiga" Enver Žiga.

Drugi dio filma snimljen je u Sloveniji na ergeli "Planido“ te na Biotehničkom i Veterinarskom fakultetu.

-Film sadrži sve bitne elemente koji govore o istorijatu bosanskog brdskog konja, nastanku pasmine, njenom zlatnom dobu i sadašnjem stanju uzgoja - rekao je Feni Žiga, koji je bio vođa bh. delegacije na predpremijeri.

Prisustvovali su brojni uzgajivača i ljubitelji bosanskog brdskog konja te ugledni profesori, a u auli ispred sale Delavneg doma upriličena je izložba fotografija posvećenih bosanskom brdskom konju koje je radio umjetnički fotograf Branko Klančar.

Bosanski-brdski konj je jedina bosanskohercegovačka autohtona pasmina konja. Riječ je o konju čelične tjelesne građe, nesrazmjerne snage, otporan na bolesti, snažne konstitucije i velike izdržljivosti. Danas se ta pasmina suočava s nestankom, te su nužni koordinirani napori kako bi se dostiglo njeno optimalno brojčano stanje. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Projekcija filma 'Gdje je Anne Frank' u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Otvoreno 17. izdanje Mostar film festivala

Nakon dvije decenije Dino Mustafić ponovo na filmskom setu,'Paviljon' nose renomirana glumačka imena

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana