Bosna i Hercegovina     | 11.02.2018. 12:14 |

Vukoja: Agencija za školovanje imat će objekte na svjetskoj razini

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 11. veljače (FENA) - Strateški projekt Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova je izgradnja kompleksa objekata u prostoru nekadašnje Vojarne "S.B.Kraljević" u Rodoču kod Mostara, a okončanje radova, koji su započeli prije četiri godine, očekuje se u sljedeća dva mjeseca - kazao je ravnatelj Agencije Branko Vukoja.

 - Imat ćemo objekte na svjetskoj razini. Kapacitet kompleksa je cjelodnevni smještaj 340 kadeta, dok učionički kapaciteti predviđaju izvođenje nastave za više od 500 polaznika. To su objekti u koje će sljedeća generacija polaznika temeljne policijske obuke sasvim sigurno biti primljena i obučavana -  kazao je Vukoja za Fenu.

 Ukupna vrijednost kompleksa je 12 milijuna maraka. Uz to, Agencija je uspjela osigurati i donacijska sredstva u vrijednosti oko 1,5 milijuna maraka za nabave sustava učenja na daljinu (e-learning), te za opremanje streljane.

 - Spomenuti sustav učenja na daljinu donirala je, na temelju projekta Agencije, Europska komisija u sklopu IPA projekta - kazao je Vukoja, naglašavajući kako očekuje da će tijekom ove godine Agencija dobiti još oko 500 tisuća eura za proširenje sustava na sve regionalne urede SIPA-e i Granične policije BiH, te sjedište Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.    

 Druga donacija odnosi se na opremanje streljane u novoizgrađenom kompleksu. Riječ je o sredstvima, u vrijednosti 400 tisuća dolara koji su donacija State Departmenta USA. U tijeku su završni pripremni radovi za dopremanje i montažu najsuvremenije opreme.

 - Uvjeti za rad s polaznicima temeljne policijske obuke, kao i za provedbu svih oblika specijalističkih obuka i stručnih usavršavanja policijskih službenika Bosne i Hercegovine bit će podignuti na najvišu razinu - izjavio je Vukoja.

 Na upit hoće li se temeljna policijska obuka provoditi na daljinu, Vukoja je odgovorio: "Ne, temeljna policijska obuka ostaje u Mostaru jer se to ne može realizirati uz pomoć sustava učenja na daljinu".

 Inače, u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, od osnutka do danas temeljnu policijsku obuku za čin 'policajac' pohađalo je 407, a za čin 'mlađi inspektor' 157 kadeta. Ovisno od institucije odnosno policijske agencije, programi temeljne policijske obuke provode se u trajanju od četiri mjeseca do godinu dana. Različite programe stručnoga usavršavanja i specijalističkih obuka, koje organizira i provodi Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, na godišnjoj razini, pohađa oko 1800 policijskih i državnih službenika Bosne i Hercegovine.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Prisegnulo 30 mlađih inspektora MUP-a HNŽ

Smajlović: Vukoja bio jedan od najboljih kandidata i radi toga je odabran (VIDEO)

Vukoja uoči utakmice sa Željezničarom: Dat ćemo sve od sebe da bodove donesemo u Široki Brijeg

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta