Bosna i Hercegovina     | 09.02.2018. 12:43 |

Kantonalne vlade u ovoj godini na plaće će potrošiti 1,22 milijarde KM

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 9. februara (FENA) – Od 2.350.000.000 KM, koliko zbirno iznose svi kantonalni budžeti, u 2018. godini na plaće i naknade zaposlenim i doprinose poslodavaca bit će potrošeno oko 1.220.000.000 KM, što je više od polovine svih budžetskih sredstava – izjavila je danas konsultantica za monitoring Centara civilnih inicijativa Lejla Deronja Suljić.

Prilikom predstavljanja monitoringa rada kantonalnih vlada u Federaciji BiH u prošloj godini također je istakla da se samo u Kantonu Sarajevo za plaće izdvaja manje od 50 posto budžeta i to znatno manje - 37 posto.

U ostalih devet kantona za plaće se izdvaja gotovo isto pri čemu se najviše izdvaja iz budžeta Zapadnohercegovačkog kantona 67 posto i Unsko-sanskog kantona 65 posto.

Nacrt budžeta za 2018. godinu u skladu sa zakonom utvrdila je jedino Vlada Tuzlanskog kantona. Sedam kantona dobilo je ovogodišnje budžete bez organizovanja javnih rasprava, a koje su održane u Unsko-sanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Konstatovano je da ni jedna kantonalna vlada nije u potpunosti realizovala svoj program rada za 2017. godinu.

- Stepen realizacije planiranih mjera smanjuje se sa povećanjem njihove važnosti, pa je tako realizacija svih planiranih mjera kantonalnih vlada 61 posto, zakona 41 posto i strategija 15 posto – kazala je Deronja Suljić.

Najviše zakona utvrdile su vlade Kantona Sarajevo (27), Tuzlanskog kantona (25), i Unsko-sanskog kantona (23), dok su najmanje vlade Posavskog kantona (8) i Srednjobosanskog kantona (7).

Istaknuto je da sve kantonalne vlade krše Zakon o ravnopravnosti spolova u smislu broja žena, koje zauzimaju tek 10 posto mjesta u vladama, a to je četiri puta manje od zakonskog minimuma.  U vladama Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona nema ni jedne žene.

- Nažalost, podaci o skromnom broju utvrđenih temeljnih zakona i strategija, generalni zastoj u realizaciji reformske agende, manjak tolerancije i zaokupljenosti političara uskostranačkim umjesto interesima građana, ne bude nadu u pozitivnu promjenu u skorije vrijeme. Za takvu promjenu potrebno je da dođe do povećanja efikasnosti u realizaciji zakona i strategija te poštovanje pravne države – zaključeno je na predstavljanju monitoringa rada kantonalnih vlada u prošloj godini, koji su uradili Centri civilnih inicijativa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

CCI: Javne institucije krše zakon o reviziji, posljedice snose građani

Potpisan memorandum o suradnji između CCI-a i Doma zdravlja Tomislavgrad

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo