Bosna i Hercegovina     | 09.02.2018. 13:14 |

Ukinuta dozvola za malu hidroelektranu Ilomska

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 9.februara (FENA) – Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RS) ukinula je dozvolu za proizvodnju električne energije za malu hidroelektranu Ilomska na rijeci Ilomskoj (pritoka Ugra), što Centru za životnu sredinu, kako navode, vraća nadu da je malverzacijama u polju hidroenergije moguće stati u kraj.

- Samovolja investitora je veoma izražena u sektoru malih hidroelektrana (MHE). Krše se zakoni, samoinicijativno se povećava snaga postrojenja, objekti se pomjeraju i po stotine metara duž vodotoka, ne poštuju se mjere iz dozvola i projektne dokumentacije i niz drugih nepravilnosti – navode iz tog centra.

Regulatorna komisija za energetiku RS-a je, pojašnjavaju, 17.januara ove godine odbila zahtjev preduzeća „Eling MHE“ za izdavanje dozvole za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora za MHE Ilomska, a odbijen je i zahtjev za izdavanje certifikata za to proizvodno postrojenje.

Na osnovu toga odbijen im je i zahtjev za dobijanje prava na podsticaj u vidu obaveznog otkupa električne energije po garantovanoj otkupnoj cijeni.

Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu je istakla da u tom postupku ne vide  nadu da se Ilomska očuva, s obzirom da je već uništena, nego šansu „da se zaustavi samovolja investitora“.

Među brojnim nepravilnostima u obrazloženju ovakvog postupka Regulatorne komisije navodi se i da je “investitor samoinicijativno povećao snagu ovog postrojenja sa 0,22 MW na 4,8 MW što predstavlja ogromno povećanje snage, za koje je prema Zakonu o zaštiti životne sredine potrebno pribaviti novu studiju uticaja na životnu sredinu”, saopćeno je danas iz banjalučkog Centra za životnu sredinu.  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U novom Prostornom planu neće biti mjesta za nove MHE – ministar Šečibović

Izgradnja mHE na Neretvi: Zainteresiranima je omogućeno sudjelovanje u predmetnim postupcima

U Mostaru potpisivanje peticije za spas Bunskih kanala od izgradnje mHE

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo