Bosna i Hercegovina     | 09.02.2018. 15:32 |

Mladi ambasadori s bivšim pripadnicima Armije BiH, Vojske RS-a i HVO-a

FENA Saopćenje

BRČKO, 9. veljače (FENA) - Mladi ambasadori pomirenja upriličili su u petak u Brčko distriktu edukativno druženje s bivšim pripadnicima Armije BiH, Vojske Republike Srpske i Hrvatskog vijeća obrane, a u sklopu USAID-ovog projekta "re: Generacija".

Trojica ratnih veterana, nekada pripadnika tri različite vojske, danas su u društvu mladih ambasadora obišli spomenike podignute palim braniteljima sve tri vojne jedinice te održali radionicu o pomirenju i zajedničkom životu u Brčko Distriktu, ali i cijeloj BiH.

Cilj druženja bilo je podizanje svijesti o razumijevanju, poštivanju i ujedinjenju među svim etničkim grupama u BiH, koje je neophodno na njenom putu ka boljoj budućnosti.

"Kada čujete priče ovih vojnika i pogledate njihove živote danas, zaista povjerujete da ima nade da se promijene predrasude i zajedno krene naprijed. Iako su se nekad borili na tri različite strane, ovi ljudi danas su sugrađani, prijatelji i kolege koji su spremni zajedno graditi bolju budućnost. Smatramo da iz ovakvih primjera možemo puno naučiti", poručili su mladi aktivisti iz Brčkog koji su osmislili ovu akciju.

Inače, projekt USAID-a "re: Generacija", koji implementiraju Međunarodni republikanski institut u BiH i udruga "Magacin Kabare", ima za cilj educirati i motivirati mlade da zagovaraju pomirenje i suživot svih naroda, naročito među mlađim generacijama.

Aktivnosti mladih ambasadora, kao i drugi dijelovi projekta "re: Generacija" bit će snimljeni i ekranizirani u obliku dokumentarnog filma čija se premijera očekuje na jesen ove godine, priopćeno je iz USAID-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

'Diaspora Invest' - U Tesliću se okupile vodeće mlade kompanije iz cijele zemlje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo