Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 09.02.2018. 19:51 |

Dva hakera s Kosova uhapšena po zahtjevu SAD, bili dio međunarodne mreže

FENA Internet

PRIŠTINA, 9. februara (FENA) – Sud na Kosovu je naredio privođenje dva muškarca na zahtjev tužilaštva SAD zbog učešća u međunarodnom cyber kriminalu pri čemu su pojedinci i kompanije oštećeni za više od 530 miliona dolara, prenosi Reuters.

Dvojac Besart Hoxha 25 i Liridon Musliu 26, su među 36 osoba osumnjičenih za krađu identiteta i kompjutersku prevaru.

Jedanaest ljudi je već uhapšeno u SAD, Australiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji i Srbiji. Kosovskom dvojcu je određen jednomjesečni pritvor. Američko tužilaštvo je pojasnilo da su svi bili dio internet mreže "Infraud", odnosno sofisticiranog foruma koji je omogućavo kupovinu ličnih podataka i šifri koji su otuđivani širom svijeta.

Grupa je djelovala pod sloganom "In Fraud We Trust" ("Vjerujemo u prevaru"), koju je osnovao 2010. godine ukrajinski haker Svyatoslav Bondarenko. Među podacima koje su ukrali 795.000 login podataka za bankovne račune u HSBC, desetine PayPal računa, brojeva kreditnih kartica.

Korisnici foruma su mogli i kupovati viruse i štetne programe za određeni iznos novca. Vlasti iz Prištine kažu da su SAD tražile izručenje uhapšenih, ali još uvijek nije odobren sporazim o ekstradiciji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Većina zemalja Europske unije zalaže se za ukidanje mjera protiv Kosova

Bećirović ‘za’, Komšić 'suzdržan', Cvijanović 'protiv' prijema Kosova u Vijeće Evrope

Stano: Rezultat nedjeljnog referenduma ne doprinosi smirivanju tenzija na Kosovu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta