Regija     | 10.02.2018. 13:59 |

Dačić: Nova američka administracija ima više razumijevanja

FENA Mladenka Krilic

BEOGRAD, 10. veljače (FENA) - Prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da je njegov sastanak s američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom u subotu u Washingtonu bio izuzetno dobar i da je razgovor bio posvećen budućnosti i odnosima Srbije i SAD, ocijenivši da nova američka administracija ima više razumijevanja za Srbiju nego prethodne administracije.

"Prije sastanka sam u knjigu gostiju upisao da ovaj sastanak posvećujem stogodišnjici savezništva SAD i Srbije u Prvom svjetskom ratu. Za nas je ove godine veoma važan datum 28. srpnja, tada se obilježava 100 godina od Srpskog dana u SAD, dana kada je Thomas Woodrow Wilson  naredio da se srpska zastava istakne na Bijeloj kući u znak priznanja Srbiji za sve žrtve u Prvom svjetskom ratu", rekao je Dačić.

Dodao je da je od tada prošlo 100 godina i ocijenio da treba "resitirati" odnose dvije zemlje, da traže zajedničke interese i da traže način kako da SAD pomognu da se ostvari ključni cilj Srbije, a to je, kako je naveo, stabilnost i mir u regiji, i rješavanje otvorenih pitanja, navodi se na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije.   

- Prije svega mislim na pokušaj trajnog rešenja problema Kosova i Metohije. U tom smislu mislim da su veoma pažljivo saslušali sve naše argumente. Ovaj sastanak potvrđuje da nova američka administracija ima više razumijevanja za ono što Srbija govori u odnosu na prethodne administracije, naročito one koje su bile uvučene u ratni konflikt na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Dačić.

Dačić je, uz ostalo, rekao i da je vrijeme da američki predsjednik Donald Trump dođe u Srbiju, imajući u vidu da je posljednji američki predsjednik koji je bio u Jugoslaviji bio Jimmy Carter.
 
Prema njegovim riječima, sastanak s Tillersonom je bio usmeren ka tome da neko zaista sasluša sve argumente Srbije i razloge ponekad "oštrijih stavova u regionu".

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić će raspisati nove beogradske izbore za 2. lipnja

Vučević: Rok za izbore 2. lipnja je prilika za spuštanje tenzija među strankama

Vučević: Beogradske izbore treba raspisati što prije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom