Sport     | 10.02.2018. 18:55 |

Uvjerljiva pobjeda košarkašica BiH protiv Islanda

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 10. februara (FENA) – Najbolje košarkašice Bosne i Hercegovine upisale su drugu pobjedu u okviru grupe A kvalifikacija za evropsko prvenstvo 2019. godine.

Izabranice selektora Gorana Loje večeras su u Sarajevu savladale selekciju Islanda s 97:67.

Island se u prvom poluvremenu pokazao kao čvrst protivnik. Košarkašice Islanda u prvom poluvremenu su održavale rezultatski priključak, ponajviše raspoloženoj Heleni Sverrisdottir koja je u prve dvije četvrtine ubacila ček 19 poena.

S druge strane raspoložena je bila Marica Gajić, koja je u prvom poluvremenu postigla 17 poena i održavala prednost naše selekcije koja je na poluvremenu iznosila četiri poena razlike (40:36).

Treća četvrtina ipak donosi mnogo bolju igru košarkašica BiH, koje su u ovom periodu igre uspjele ''prelomiti' utakmicu u svoju korist.

Naše reprezentativke pogodile su nekoliko vezanih šuteva, a uspjele su odbraniti napade Islanđanki. Strijelcima se priključila Milica Deura, a pred kraj četvrtine razliku pravi Tamara Kapor, koja pogađa tri vezana šuta za tri poena.

Košarkašice BiH dobile su četvrtinu rezultatom 32:14 i već tada se nazirao pobjednik ovog meča.

Posljednji period utakmice donio je isti omjer snaga na terenu. Košarkašice BiH nastavile su s odličnom odbranom i efikasnim napadima, te je prednost selekcije BiH nastavila rasti. Do kraja meča sve košarkašice BiH upisale su se u strijelce i upisale uvjerljivu pobjedu.

BiH je do trijumfa predvodila Marica Gajić s 31 poena i 16 skokova, dok se u timu Islanda istaknula Helena Sverrisdottir s 32 poena i šest skokova.

Nakon tri odigrane utakmice selekcija BiH se nalazi na učinku od dvije pobjede i poraza. Naredne sedmice bh. košarkašice gostuju Slovačkoj i u slučaju pobjede u tom meču došle bi na korak do plasmana na evropsko prvenstvo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Poznati parovi košarkaške Lige 6 za prvaka i Lige za opstanak

Košarkaši Mladosti posljednji učesnici Lige 6 za prvaka

Mladost savladala Spars i došla na korak do plasmana u Ligu 6

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo