Bosna i Hercegovina     | 11.02.2018. 12:09 |

Magazinović u pismu Čoviću: BiH treba pomoći zaštitu žena u Hrvatskoj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović uputio je danas pismo Draganu Čoviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH u kojem ističe da BiH susjednoj Republici Hrvatskoj treba ponuditi pomoć u procesu emancipacije.

- Vjerujem da pratite situaciju u susjednoj i prijateljskoj Republici Hrvatskoj, a u vezi problema sa ratifikacijom Istanbulske konvencije – Konvencije Vijeća Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Kao što znate, Bosna i Hercegovina je prije četiri godine ratifikovala ovu Konvenciju, a naše institucije su učinile vrlo važne korake u ovoj oblasti, te smatram da smo u duhu dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa dužni pružiti stručnu i tehničku pomoć Republici Hrvatskoj kako bi im pomogli da pronađu unutrašnji koncenzus koji će voditi ratifikaciji ove iznimno važne Konvencije - kaže se u pismu Magazinovića. 

Navodi da su ga kao člana Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH, te člana Komiteta za jednakopravnost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, "duboko potresle" slike protesta gdje su građanke i građani Republike Hrvatske tražili da se ratifikacijom Konvencije učini korak naprijed ka zaštiti djevojčica i žena, na način kako je to učinjeno u Bosni i Hercegovini prije četiri godine.

- Nevjerovatan je i začuđujući otpor određenih krugova u hrvatskom društvu, ali i nerazumjevanje i strah od provedbe Konvencije. Smatram da mi, koji smo uspješno i bez problema prošli proces ratifikacije trebamo pružiti potporu susjedima da sustignu europske standarde u zaštiti ljudskih prava. Sam podatak da je u proteklih 10 godina preko 300 žena u Hrvatskoj ubijeno usljed obiteljskog nasilja nas obavezuje na to.

Stoga Vas molim da redovnu i čestu komunikaciju Predsjedništva BiH, a posebno Vas osobno sa državnim vrhom Republike Hrvatske iskoristite kako bi razgovarali na ovu temu i konkretno im pomogli. Naša je obaveza da prigrlimo građanke i građane Republike Hrvatske u ovom osjetljivom trenutku za hrvatsko društvo i kroz svoj primjer pokažemo da može bolje. Smatram da bi Vaša poruka Vladi RH, Saboru, ali i Predsjednici da treba da čuju glas ugroženih, ali i glas prosvjednika i krenu se baviti rješavanjem problema građana Hrvatske umjesto što se bave globalnim i problemima u regiji, imala velikog efekta i koristi i za državu i za građane susjedne nam države - poručio je Magazinović.  

Predlažem, kaže se dalje u pismu Magazinovića upućeno Čoviću, da s političkim partnerima u vlasti dogovorite paket tehničke i ekspertske podrške Republici Hrvatskoj, te zadužite Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agenciju za ravnopravnost spolova BiH, uvažavajući njihove rezultate rada, da budu nosioci ove aktivnosti.

- Siguran sam da će Vam institucije Republike Hrvatske, ali i hrvatski narod, biti zahvalni na ovom angažmanu - istakao je Magazinović. 

On vjerujem da veliku pomoć može pružiti i bosanskohercegovački predstavnik u Saboru RH  Božo Ljubić koji je predsjedavao Predstavničkim domom Parlamenta BiH kada je Istanbulska konvencija ratifikovana i "zajedno sa nama glasao 'za' ".

- Podsjećam Vas da je tada i Dom naroda Parlamenta BiH čiji ste čelnik bili također ratificirao Konvenciju i to jednoglasno.

Na koncu, predsjednica Hrvatske je u nekoliko navrata govorila o potrebi emancipacije Bosne i Hercegovine i nudila pomoć u tom pravcu. Sada kada je potrebna svojevrsna emancipacija dijela hrvatskog društva, ni Vi ni druga dva člana Predsjedništva nemate pravo da ne pomognete da naši susjedi učine iskorak u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, najveći nakon 1979. godine kada je na snagu stupila Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena - kaže se na kraju pisma poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saše Magazinovića upućeno predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDP-a BiH.  

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Čović i Pósa: Izražena puna podrška Mađarske na putu BiH ka EU

Čović boravio u radnom posjetu Novom Travniku: Ubrzanje procedure za dodjelu statusa grada

Čović i Filipović sastali se s načelnikom Gruda, podržane aktivnosti vezane za razvoj općine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo