Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 11.02.2018. 16:24 |

Mijanmar najavio istragu protiv vinovnika masakra nad Rohinjama

FENA Internet

DHAKA, 11. februara (FENA) – Mijanmar najavio da će poduzeti mjere protiv 10 pripadnika sigurnosnih snaga u vezi s masakrom nad grupom Rohinja koji su zabilježili reporteri agencije Reuters.

Međutim, vlasti tvrde da to nije posljedica izvještaja koji je objavio Reuters, u kojem je opisano masovno ubistvo grupe muškaraca manjinskog muslimanskog naroda krajem prošle godine.

Zločin koji su zabilježili reporteri te agencije se dogodio u mjestu Inn Din, a novinari su kasnije uhapšeni i optuženi za špijunažu u Mijamnaru.

Ubistvo desetorice Rohinja je dio kampanje etničkog čišćenja i genocida u sjevernom dijelu većinski budističke države gdje su živjeli Rohinje, autohtoni muslimanski narod. Međutim, od augusta prošle godine oni su meta vojne kampanje u kojoj su na hiljade ubijeni, a više od 690.000 protjerani u susjedni Bangladeš.

- Bit će provedena istaga protiv sedam vojnika, tri policajca i šest civila i to je pokrenuto prije nego je Reuters objavio izvještaj  - rekao je vladin glasnogovornik.

Muškarci su udarani mačetama i bili izloženi batinanju do smrti, dok su neki na kraju ubijeni i bačeni u masovnu grobnicu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Guterres uzneniren vijestima o zračnim napadima u Mijanmaru

Pobunjenička koalicija u Mijanmaru pristala na prekid vatre s vojskom

Mijanmarska hunta amnestirala više od 9.000 zatvorenika na Dan nezavisnosti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta