Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 14:31 |

Bonačić govori o značaju igre u radu s djecom iz autističnog spektra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Put od 1.050 kilometara biciklom (nakon što je prošla kroz Zagreb, Čakovec, Osijek i Slavonski Brod) magistrica psihologije, praktičarka terapije igrom i triatlonka, voditeljica Udruženja "Oblačić" s Korčule Maja Bonačić nastavlja u Sarajevu, gdje će u petak održati predavanje o temi "Značaj primjene igre u radu s djecom iz autističnog spektra".

Radi se o predavanju koje će biti realizirano u suradnji s Udruženjem "Duga" iz Sarajeva i kako navode organizatori, o malo drugačijem pogledu na autizam, o razvoju simboličke igre te kako pristupiti djetetu kroz igru i implementirati terapeutsku igru u rad ili komunikaciju s djetetom.

Iz udruženja "Duga" i "Oblačić" naglašavaju da je igra spontana i prirodna aktivnost, nešto što je zajedničko svoj djeci bez obzira na spol, kulturu, rasu ili razvojnu poteškoću.

- Zato možemo pričati o igri kao o zajedničkom jeziku sve djece svijeta, jeziku s kojim se sva djeca rađaju, koji ne moraju učiti. Razlika je jedino u tome koliko vješto barataju tim jezikom, s obzirom na dob ili poteškoću u razvoju - navode.

Važno je, kažu, razlikovati kompetencije i vještine igranja simboličke igre.

- Vještina igranja kod djece tipičnog razvoja dolazi spontano, iako možemo vidjeti kako se sve te vještine razvijaju i uvježbavaju kako dijete raste. Kod djece iz autističnog spektra često postoji kompetencija, ali zbog spomenutih poteškoća nemaju mogućnost samostalnog uvježbavanja vještina - ističu organizatori.  

Predavanje o istoj temi Maja Bonačić održala je i u četiri spomenuta grada, a ovogodišnje proputovanje (na koje je krenula 26. marta) četvrto joj je zaredom kroz projekt "Zaigrana pedala". U tom projektu mogu se čuti informacije stručnjaka, a dosad su održana 23 predavanja u 17 gradova, uz pređenih više od 2.200 km biciklom. Više od 1.800 ljudi poslušalo je predavanja, dvije države su ugostile "Pedalu" te je održano i jedno nacionalno prvenstvo u čast djece iz autističnog spektra.

Organizatori pozivaju roditelje djece u autističnom spektru, profesionalce koji rade s djecom i ostale da im se pridruže na zanimljivom predavanju 30. marta u 18 sati u sali Općine Novi Grad Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Usmeno pripovijedanje u kontekstu savremenih izazova

Udruženje 'Duga' - 'Krugovi prijatelja' za mrežu podrške za svako dijete

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu