Kultura     | 08.07.2018. 15:09 |

'Zrno soli' koprodukcijska predstava pozorišta iz Tuzle i Kranja

FENA Nermina Omerbegović

JAJCE, 8. jula (FENA) -"Zrno soli ili sretan rođendan, Marina" u režiji Nede Rusjan Bric, koja je i autorica teksta, koprodukcijska je predstava Narodnog pozorišta Tuzla i Prešernovog gledališča Kranj koju je u subotu u Domu kulture mogla pogledati publika Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine u Jajcu.

U predstavi su isprepletene dvije priče, s tim da je  slovenska priča snimljena na filmu te se na takav način i prikazuje, a radnja koja se odvija na pozornici odnosi se na Bosnu i Hercegovinu.

Drama prati sudbinu para, razdvojenog događajima iz bliske prošlosti. Nakon 20 godina Ibrahim koji je u Sloveniji bio „izbrisani“ i bez pasoša kreće u Bosnu kako bi susreo Marinu, ženu s kojom je živio, a koja se vratila u Bosnu da njeguje oca i tamo ostala.

Međutim Marina je u ratu silovana. Riječ koja se u predstavi ne izgovara. Jer postoji stid i sakrivanje, kao što je i Ibrahima stid bilo priznati da je bio izbrisan. Čovjek bez identiteta,posla, stana ...

Uloge u predstavi ostvarili su: Remira Osmanović, Midhat Kušljugić, Edis Žilić, Peter Musevski, Aljoša Ternovšek i Damir Avdić.

Danas je o ovoj predstavi, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, razgovarano na okruglom stolu Pozorišnih igara BiH u Jajcu.

Autorica predstave Neda Rusjan Bric govoreći o nastanku predstave  rekla je da kao pisac i režiser radi te vrste predstava gdje sama i piše i režira i za koje su potrebna istraživanja.

-Napišem nešto što se bavi istorijom   ali i nešto što je aktuelno i to  se kombinuje - kazala je.

Rusjan –Bric istakla je da joj je bilo teško raditi na ovom tekstu jer nema nikakve veze s Bosnom,dodajući da  ako si osjetljiv onda  ljudski vidiš da je svuda isto  samo treba saznati okolnosti.

Također pitala se šta ona može da kaže ljudima koji su preživjeli rat.

-U Bosni malo ljudi zna da se  u Sloveniji dogodila ta strašna stvar da su se dogodili „Izbrisani“.To je bilo usred rata. Izbrisano je bilo nekoliko hiljada ljudi. I među njima puno Bosanaca, koji su tamo živjeli dugo, neki i rođeni -rekla je.

Sam naslov "Zrno soli" ima više simboličnih značenja u ovoj predstavi. Zrno soli kao povezanost s Tuzlom, kao povezanost s morem Piranom u Sloveniji. Kao jako značenje i u Sloveniji koju ima so.

-Imamo  mi Martina Krpana, recimo. To je izmišljen lik koji šverca sol za vrijeme Austrougarske,jer je sol dragocjena. I još i na slovenskom se kaže Zrno soli,tako da je isto i na bosanskom i na slovenskom. A i simbolično i kao so na ranu - kazala je.

Glumica Remira Osmanović rekla je da njen lik, lik Marine, nosi toliko tereta  da ga je teško podnijeti. Ona je istakla da je sretna što je imala priliku dobiti ovakvu ulogu.

Glumica Irina Dobnik članica Stručnog žirija Igara  istakla je značaj ovakvih predstava u kojima se procesira bol, trauma.

Predsjednik Stručnog žirija Strajo Krsmanović istakao je kvalitet teksta rekavši da je riječ o odlično napisanoj  analitičkoj drami.

Na okruglom stolu također je bilo riječi o značaju koprodukcija  među teatrima.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Teatrolog Zoran Mlinarević selektor Pozorišnih igara u Jajcu

Pozorišne igre BiH - Tekst 'Djelidba' Skendera Kulenovića savršeno korespondira sa našom stvarnošću

Film 'Ritmovi i boje nemira' u pratećem programu Pozorišnih igara BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu