Bosna i Hercegovina     | 22.08.2018. 16:03 |

Društvo hrvatskih novinara u BiH osudilo pritiske na medijske djelatnike

FENA Saopćenje

MOSTAR, 22. kolovoza (FENA) - Društvo hrvatskih novinara u Bosni i Hercegovini oglasilo se u srijedu priopćenjem za javnost u kojem najoštrije osuđuje sve pokušaje stvaranja pritiska na medijske djelatnike, zastrašivanjem, govorom mržnje, prijetnjama i vrijeđanjem što se sve češće pojavljuje u bosanskohercegovačkom javnom prostoru, a što je kulminiralo prijetnjama novinarki portala Dnevnik.ba Gloriji Lujanović zbog tekstova o zločinima nad Hrvatima Središnje Bosne.

 Društvo hrvatskih novinara u Bosni i Hercegovini, kako se navodi u priopćenju, će inzistiratii na zaštiti temeljnih  novinarskih i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i institucionalnom uređenju djelovanja medija.

 Ističu i to kako su zabrinuti zbog niske razine slobode medija u Bosni i Hercegovini i predstojećeg, turbulentnog, političkog razdoblja te potaknuti govorom mržnje prema kolegici Lujanović pozivaju nadležne institucije svih razina na poduzimanje koraka u otkrivanju i procesuiranju počinitelja ovakvih prijetnji.

 Također, očekuju od ostalih strukovnih novinarskih udruga, nevladinih organizacija i međunarodnih institucija da i one žurno reagiraju na sve slične slučajeve prijetnji i zastrašivanja novinara kako bi se iskorijenile ovakve pojave i zajednički podizali javnu svijest o važnosti slobode informiranja i medijskog djelovanja za demokratizaciju društva.

 Iz Društva hrvatskih novinara BiH napominju kako pravo na informaciju, slobodu izražavanja i govora pripada temeljnim ljudskim pravima te kako je dužnost tijela vlasti Bosne i Hercegovine omogućiti puno ostvarivanje tih prava svim ljudima, a posebno novinarima koji profesionalno obavljajući svoj posao i istražujući pitanja od velika društvenog značaja pridonose rasvjetljivanju događaja koji su značajno utjecali na stanje u bh društvu, navodi se u priopćenju.

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Društvo hrvatskih novinara BiH uputilo potporu novinarima BHRT-a

DHN u BiH traži istragu i kažnjavanje počinitelja prijetnji i napada na novinare

Predstavljen plan aktivnosti Društva hrvatskih novinara u BiH

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel