Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDS

Saopćenje

Reagovanje predsjednika Vukote Govedarice na izjavu Šefika DŽaferovića i Željka Komšića

„Srpska demokratska stranka upozorava bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Šefika DŽaferovića i Željka Komšića, da postavljanje ultimatuma o NATO putu za imenovanje Savjeta ministara BiH vodi u potpunu paralizu i blokadu funkcionisanja institucija BiH, te dovodi do ''mostarizacije zajedničkih institucija''.

Niko u ovoj zemlji, pa ni DŽaferović i Komšić ne može negirati i promijeniti legitimnu volju i nacionalni interes jednog konstitutivnog naroda a to je da Republiku Srpsku i Srbiju ne smije dijeliti NATO granica. Ucjene tipa – neće biti Savjeta ministara – sigurno je da neće dovesti do promjene stava srpskog naroda, ali će dovesti do rušenja osnovnih demokratskih postulata kao i paralize u funkcionisanju institucija BiH.

Smatramo da bi realizacija prijetnji dvojice članova Predsjedništva BiH bila vrlo ozbiljan atak na temelj Ustava BiH koji garantuje ravnopravnost tri naroda i dva entiteta. ''Mostarizacija'' zajedničkih institucija BiH, radi otvaranja pitanja prekrajanja Ustava BiH, vjerovatno je i krajnji cilj političkih partija iz Federacije BiH koje u svoju entitetsku krizu pokušavaju uvući i Republiku Srpsku“.

SDS
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.