Stranačke aktivnosti     | 06.09.2019. 13:27 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Govedarica: Skeneri, kamere i biometrijski otisak način kako ući u kraj izbornim krađama

Svjedoci smo brutalne izborne krađe koja se desila na proteklim izborima. Zbog toga su potrebne izmjene izbornog zakona kako krađa ne bi bila hronična pojava. A posledice te pojave su ono što danas imamo u Republici Srpskoj: nepovjerenje u institucije, kriminal i korupcija, nezaposlenost i siromaštvo, i napuštanje Republike Srpske - kazao je danas član Predsjedištva Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica.

„Uvođenje skenera, nadzornih kamera i biometrijska provjera otiska prsta na biračka mjesta je minimum kojim se može ući u kraj izbornim krađama koje su svoju kulminaciju doživjele na poslednjim Opštim izborima u Republici Srpskoj kao i gradu Doboju – istakao je Govedarica.

On je rekao da su ove izmjene zakona i u skladu sa ODIHR-ovim preporukama o unapređenju transparentnosti izbornog procesa i da je neophodno preporuke uvažiti.

„Ako svi žele poštene i demokratske izbore, ne vidim razlog zašto na lokalnim ne bi koristili tehnologije koje mogu spriječiti izborne krađe. Tu prije svega mislim na uvođenje nadzornih kamera, skenera i biometrijska provjera otiska, ali i smanjenja visine glasačkog zastora kako bi se spriječilo fotografisanje glasačkih listića, koje je postoječim izbornim zakonom zabranjeno ali se u izrazitoj mjeri dešava“ – istakao je član Predsjedništva SDS-a.

„Na prošlim izborima za nivo predsjednika Republike imali smo skoro 50 hiljada nevažećih glasačkih listića što je skoro 7% ukupno izašlih. Mislim da je samo ovaj podatak signalna lampica da nešto i te kako ne funkcioniše u izbornom procesu i da brojači prevarom iskrivljuje izbornu volju građana“ – kazao je Govedarica.

Govedarica je istakao da je Srpskoj demokratskoj stranci veoma važno uvođenje pravila u izborni proces koja će omogućiti da rezultate izbora određuje volja birača a ne volja brojača kao što je bio slučaj u oktobru 2018. godine.

„U ovom momentu postavlja se najznačajjnije pitanje: kojim političkim organizacijama odgovara postojeće stanje a koje su za hitnu promjenu tehničkog aspekta izbornog procesa. Srpska demokratska stranka će učiniti sve da do izmjena izbornog zakona koje se tiču tehničkog procesa glasanja dođe u što skorijem periodu kako bi postojale mogućnosti održavanja lokalnih izbora u fer i demokratskoj atmosferi“ – zaključio je Govedarica.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

SDS

Vezane vijesti

Miličević: SDS će sigurno izaći na izbore

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu