Bosna i Hercegovina     | 09.09.2019. 12:27 |

Potpisan Memorandum za osposobljavanje učitelja za rad u predškolskim ustanovama

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić i direktor Javne ustanove (JU)  „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Nermin Pećanac potpisali su danas Memorandum o saradnji u projektu „Sufinasiranja programa osposobljavanja učitelja za rad u predškolskim ustanovama u KS“.

Ministarstvo za obrazovanje, u namjeri da eliminira listu čekanja u JU Djeca Sarajeva, kako je kazala Bogunić, poduzelo  je niz koraka, među kojima i oni koji se odnose na osiguranje kadra za odgojno-obrazovni rad u predškolskom ustanovama, a riječ je o profesorima predškolskog odgoja.

-  Međutim, na evidenciji za zapošljavanje nije bilo ni jednog profesora predškolskog odgoja. Očekujemo da će vrlo brzo njih 30 diplomirati, odnosno magistrirati – navela  je Bogunić.  

U okviru ovog projketa sa Pedagoškim fakultetom je dogovoreno da oni izrade eleborat o prekvalifikaciji, odnosno da prekvalificiraju profesore razredne nastave, koji su najbliži toj struci, u profesore predškoskog odgoja. Elaborat je dobio saglasnost Ministarstva, a sa Službom za zapošljavanje KS je dogovoreno sufinansiranje projekta. Pedagoški fakultet će raspisati javni poziv, a prekvalifikacijom bi trebalo biti obuhvaćemo 20 do 50 osoba.   

Služba za zapošljavanje KS, kako je kazao direktor Pećanac, što se tiče Memoranduma ima tri obaveze: vršiti evidenciju nezaposlenih profesora razredne nastave, zatim promociju ovog projekta, te sufinansiranje.     

-  Mi ćemo ići sa sto hiljada KM pomoći za ovaj projekt. Trenuno na evidenciji nezaposlenih osoba imamo 123 profesora razredne nastave. Jedna od najznačajnijih aktivnosti u Službi za zapošljavanje upravo je prekvalifikacija, dokvalifikacija i obuka. Spremni smo i dalje pomagati Ministarstvu za obrazovanje  s obzirom da se vrlo lako dogovorimo i to realizujemo - Pećanac.

Prema preliminarnom dogovoru, što se tiče finansiranja projketa, Ministarstvo za obrazovanje će učestvovati sa 30 posto, a Služba za zapošljavanje sa 70 posto. Ovaj program, kako su kazali predstavnici Pedagoškog fakulteta, predstavlja prelazno rješenje da bi se odgovorilo na incijativu Ministarstva za obrazovanje, te potrebama tržišta rada.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Skupština Kantona Sarajevo usvojila Finansijski plan Službe za zapošljavanje

Goražde - U obavezni predškolski program upisano oko 50 mališana više od prethodne godine

U BPK-u Goražde okončan upis u srednje škole

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu