Bosna i Hercegovina     | 02.10.2019. 13:27 |

Berner: Etičko izvještavanje je ključno za medije

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Prvi regionalni dani novinarstva koji su počeli u Sarajevu u organizaciji Civil Rights Defenders-a (CRD), okupili su brojne novinare sa zapadnog Balkana koji će imati priliku da tokom dva dana razmjene znanja, iskustva, ali i razgovarati o izazovima s kojima se susreću.

Predsjednica Upravnog odbora CRD-a Benedicte Berner je kazala da je intencija unaprijediti slobodu govora u regiji, slobodu izvještavanja, na pristup informacijama, ali i spriječiti napade kojima su novinari izloženi tokom obavljanja svog posla.

Najvažnijim smatra da ti napadi na novinare ne prođu bez kazne, odnosno, da treba problematizirati pitanje nekažnjivosti napada na novinare.

- Novinari su jako bitan dio demokratskog društva, dijaloga. Kada svoj posao rade etično, pouzdano, kada su informacije koje daju u javnost pouzdane, onda nema potrebe da ih građani smatraju svojim neprijateljima – rekla je Berner, te da treba voditi dijalog između sudstva/tužilaštva i medija, u vidu pojačane kažnjivosti napada na novinare.

Iako postoje i mediji iza kojih stoji neka politička partija, vlada, mediji koji nastoje povećati gledanost, Brner smatra da je ipak ključno etičko izvještavanje.

- Kada mediji izvještavaju objektivno i etički, čak i ako su priklonjeni nekoj političkoj stranci, trebaju da ostanu pri normama i principima etičkog izvještavanja – naglasila je ona.

U okviru dvodnevne konferencije bit će upriličene panel diskusije, tematski sastanci i radionice koje će voditi istaknuti medijski stručnjaci, te specijalizirani master trening o istraživanju i izvještavanju o korupciji koji vodi Drew Sullivan.

On smatra da je globalno istraživačko novinarstvo u svom zlatnom dobu, ali da  regionalnom treba još puno da dostigne taj trend. Smatra da ima dobrih inicijativa u istraživačkom novinarstvu u BiH, Srbiji, ali, kada su u pitanju masovni mediji, treba još puno raditi.

Prikazana je i video poruka povjerenice Vijeća Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović u kojoj je pozvala na akciju suzbijanja neprijateljstva protiv novinara, ali i za uklanjanje strukturalnih nedostataka u državnim institucijama koje bi ih trebale zaštiti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu sutra panel diskusija o položaju branitelja ljudskih prava u BiH

Prvi regionalni dani novinarstva u Sarajevu

Prvi regionalni dani novinarstva u Sarajevu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel